Земеделците и БСП ще внасят в прокуратурата доклада на временната комисия за зърното

Ръководствата на БЗНС-Народен съюз и БСП се обединиха, че докладът на парламентарната анкетна комисия за проверка на зърното в държавния резерв трябва да бъде даден на прокуратурата. Това съобщи след разговора на двете формации в парламента в сряда депутатът от БЗНС-НС Моньо Христов.

Общи са констатациите, че в държавния резерв липсва над 100 хил.т зърно, каза Христов. Ще се помъчим до края на тази и началото на следващата седмица докладът на комисията да бъде завършен, допълни той.

Преди десетина дни, след среща с премиера Сакскобургготски по проверката, председателят на парламентарната земеделска комисия и шеф на временната комисия Пламен Моллов заяви, че има неопровержими документи за липсата на 30 - 40 хил.т зърно. Той призна, че приемането на окончателен доклад за липсите в резерва се дължи на противоречие между членовете в комисията и предположи, че недоразуменията ще се изгладят до края на април.

На днешната си среща с ръководството на социалистите от БЗНС са предложили да се обмисли дали не трябва да бъде създадена анкетна комисия за цялостната дейност на държавния резерв. От БСП са казали, че ще обсъдят въпроса, съобщи Моньо Христов.

Депутати от БЗНС разговаряха в парламента и с лидерите на коалицията Републикански блок, която включва ОБТ, НС-БЗНС и НДПС. Според Моньо Христов, че на срещата са били изразени сходни становища за аграрната политика в България.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?