Земеделците в надпревара да предлагат свои хора за зам.-министър

Браншовите организации в селското стопанство от няколко дни се надпреварват да предлагат свои представители за зам.-министър на земеделието, след като преди седмица агроминистърът Димитър Греков им предложи да излъчат свои номинации за поста от т.нар. гражданска квота в управлението на страната.

 

Във вторник стана ясно, че управителният съвет на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) е номинирал председателя на организация Христо Цветанов за поста. Аргументът е, че Цветанов има финансово и аграрно висше образование, регистриран земеделски производител е и отглежда пшеница, рапица, царевица, слънчоглед, соя и зеленчуци.

 

От Националната асоциация на животновъдите в България пък поискаха техен човек за влезе в ръководството на ведомството. “Зърнопроизводителите досега винаги са имали свой представител във властта и не ги интересуват животновъдите. Този път искаме и ние човек, който да защитава бранша и да продължи да работи за неговата стабилност“, заяви председателят на организацията Бойко Синапов. Тя издига кандидатурата на Пенка Христова, която е председател на Съюза на животновъдите в България и беше съветник на министъра на земеделието от ГЕРБ Мирослав Найденов. Животновъдите посочват, че тя се била доказала като експерт и имала наскоро завършена магистратура по агробизнес.

 

Организацията е против издигнатите от млекопреработвателите кандидатури на Димитър Зоров, който е собственик на марката “Пършевица“, и на Диляна Славова, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите, както и на кмета на Калофер Румен Стоянов. “Зоров и Славова работят в ущърб на животновъдите и постоянно натискат за ниски изкупни цени на млякото“, посочва Синапов. Румен Стоянов пък бил политическа кандидатура и без специализирано земеделско образование.

 

От своя страна Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обаче обявиха предложението да има зам.-министър, излъчен от браншовиците, като новаторско, но и невъзможно, тъй като сегашната представителност на организациите в земеделието не им позволява да излъчат обща кандидатура. Освен това то предизвиквало допълнително разделение след асоциациите в селскостопанския сектор.

 

Председателят на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов посочи, че тяхната асоциация смята, че земеделският министър сам трябва да избере екипа си и след това да се срещне с браншовите организации и да се приемат правила за създаване на Национален браншови съвет в земеделието, в който да бъдат представени всички сектори на селското стопанства.

 

НАЗ смята, че браншовата и политическата дейност са несъвместими и по тази причина не може да участва в политически кабинети и призова Греков да оттегли офертата си към браншовите организации да излъчат свой зам.-министър.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?