Земетресение 4.5 по Рихтер разлюля София и Перник

Трусът е вторичен на този от 22 май

Земетресение с магнитуд от 4,5 по скалата на Рихтер беше регистрирано в България в 15 часа и 52 минути в събота.

Трусът е бил с епицентър на 7 км североизточно от Перник и на 19 км западно от София. Епицентърът е в същия район , където по-рано през годината серия от силни земетресения нанесоха материални щети на много сгради в Перник и Радомир.

Земният трус е бил с дълбочина от 10 км.

Възможно е през следващите часове и дни да има вторични трусове с по-малка сила.

Силно земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер беше усетено в България в нощта на 21 срещу 22 май. Трусът бе регистриран в 3.00 ч. след полунощ, на 10 км запад - югозапад от Перник, в района на Рударци. Епицентърът е бил с дълбочина 10 км в земната кора.

Силното земетресение бе последвано от серия вторични трусове, най-силният от тях бе регистриран в 4.31 ч. Според информация на Европейския сеизмологичен център той е бил с магнитуд 4,7 по Рихтер. Около 05.15 ч. последва нов силен вторичен трус с магнитуд 4,3 по Рихтер. 

Именно след тези земетресения се прие при трус над 4 по Рихтер полицаи да обикалят с мегафони и да съобщават за бедствието и какво трябва гражданите да правят.

Веднага след земетресението кметът на Перник Росица Янакиева обясни пред Нова телевизия, че трусът вероятно е вторичен на силният трус от края на месец май, с който земните пластове се успокояват. Тя заяви още, че най-силно земетресението е усетено в пернишките села Мещица и Витановци. Към този момент самата Янакиева пътува натам.

Засега няма данни за пострадали и разрушени сгради, добави кметът. По думите ѝ това е вторичен трус, с който земните пластове се успокояват.

Земетресението е последващ трус на силното земетресение от 22 май тази година и е със същия епицентър, заяви пред  Дарик проф. Николай Милошев, директор на Националния институт по география, геофизика и геодезия при БАН.

По думите му не е необичайно, че днешният трус е последващ на този от 22 май, защото той беше много силен и още тогава сеизмолозите прогнозираха, че последващите трусове може да продължат с месеци. "За наше щастие в началото много бързо затихна и всички бяхме щастливи, но се оказва, че вторичните земетресения продължават, за съжаление", подчерта проф. Милошев.

"Епицентър е бил там, където беше и силното земетресение през май - селата около Перник. Както сме предупреждавали всеки един път, че земетресенията ще продължат доста дълго време и съвсем не са изключени и по-силни земетресения", каза пред Дарик заместник-шефът на сеизмологичния институт към БАН Димо Солаков.

В Оперативния център на Столична община не са постъпвали сигнали за нанесени щети от земетресението, съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Споделяне
Още от България

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?