Земетресение 4.5 по Рихтер разлюля София и Перник

Трусът е вторичен на този от 22 май

Земетресение с магнитуд от 4,5 по скалата на Рихтер беше регистрирано в България в 15 часа и 52 минути в събота.

Трусът е бил с епицентър на 7 км североизточно от Перник и на 19 км западно от София. Епицентърът е в същия район , където по-рано през годината серия от силни земетресения нанесоха материални щети на много сгради в Перник и Радомир.

Земният трус е бил с дълбочина от 10 км.

Възможно е през следващите часове и дни да има вторични трусове с по-малка сила.

Силно земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер беше усетено в България в нощта на 21 срещу 22 май. Трусът бе регистриран в 3.00 ч. след полунощ, на 10 км запад - югозапад от Перник, в района на Рударци. Епицентърът е бил с дълбочина 10 км в земната кора.

Силното земетресение бе последвано от серия вторични трусове, най-силният от тях бе регистриран в 4.31 ч. Според информация на Европейския сеизмологичен център той е бил с магнитуд 4,7 по Рихтер. Около 05.15 ч. последва нов силен вторичен трус с магнитуд 4,3 по Рихтер. 

Именно след тези земетресения се прие при трус над 4 по Рихтер полицаи да обикалят с мегафони и да съобщават за бедствието и какво трябва гражданите да правят.

Веднага след земетресението кметът на Перник Росица Янакиева обясни пред Нова телевизия, че трусът вероятно е вторичен на силният трус от края на месец май, с който земните пластове се успокояват. Тя заяви още, че най-силно земетресението е усетено в пернишките села Мещица и Витановци. Към този момент самата Янакиева пътува натам.

Засега няма данни за пострадали и разрушени сгради, добави кметът. По думите ѝ това е вторичен трус, с който земните пластове се успокояват.

Земетресението е последващ трус на силното земетресение от 22 май тази година и е със същия епицентър, заяви пред  Дарик проф. Николай Милошев, директор на Националния институт по география, геофизика и геодезия при БАН.

По думите му не е необичайно, че днешният трус е последващ на този от 22 май, защото той беше много силен и още тогава сеизмолозите прогнозираха, че последващите трусове може да продължат с месеци. "За наше щастие в началото много бързо затихна и всички бяхме щастливи, но се оказва, че вторичните земетресения продължават, за съжаление", подчерта проф. Милошев.

"Епицентър е бил там, където беше и силното земетресение през май - селата около Перник. Както сме предупреждавали всеки един път, че земетресенията ще продължат доста дълго време и съвсем не са изключени и по-силни земетресения", каза пред Дарик заместник-шефът на сеизмологичния институт към БАН Димо Солаков.

В Оперативния център на Столична община не са постъпвали сигнали за нанесени щети от земетресението, съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Споделяне

Още от България