Зетят на казахстанския президент купил британска резиденция с пари от подкуп от Ени

Италиански следователи са уверени, че зетят на касхастанския президент Нурсултан Назарбаев Тимур Кулибаев е придобил резиденцията на английския принц с пари от подкуп, получени от италианската енергийна компания Ени (Eni), пише в. "Кориере дела Сера".

Тимур Кулибаев е платил покупката на резиденцията на принц Андрю Sunning Hill Park в Бъркшир с пари, получени като подкуп от групата Ени за подписаните контракти за разработка на газови находища в Казахстан. До този извод са достигнали представители на прокуратурата в Милано в хода на разследване спрямо Ени. Прокурор Фабио Де Паскуале настоява да се назначи държавен комисар в Agip Kco – филиалът на Ени в Италия. Другата алтернатива е да се прекратят договорите между Италия и Казахстан.

Прокуратурата предполага, че в период до 2007 г. са дадени до 20 млн. долара подкупи на казахстански представители.

В един от имейлите на италиански посредник подробно са разписани ролите на различни казахстански чиновници и се посочва склонността на някои от тях към рушвети. С пет звезди е отбелязан "зетят на президента, който контролира държавните компании". В Швейцария вече има заведени искове срещу Кулибаев по други дела, а самият той се е обърнал към миланска адвокатска кантора, заявявайки, че няма никакво отношение към незаконни сделки, пише вестникът.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?