Жан-Клод Юнкер: Еврозоната е на границата на рецесията

Жан-Клод Юнкер: Еврозоната е на границата на рецесията

Еврозоната е на границата на техническа рецесия, заяви на пресконференция в Люксембург председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, предаде Франс прес.

Техническа рецесия според финансовите експерти има в случаите, когато се наблюдава намаляване на брутния вътрешен продукт през най-малко две последователни тримесечия.

Очакванията са, че през последното тримесечие на миналата година икономическата активност в страните от еврозоната е започнала бавно да се възстановява, но официалните статистически данни все още не са оповестени.

Сходни са очакванията и за първото тримесечие на текущата година. Предполага се, че през този период ще има нулева промяна в БВП на страните от еврозоната, след което ще започне период на слабо подобрение, посочва Франс прес.

Жан Клод-Юнкер заяви в свое комюнике, че  еврозоната е твърдо решена да направи всичко възможно, за да запази максимално високия кредитен рейтинг (три пъти А) на фонда си за стабилност.

Стандард енд Пуърс вече понижи кредитните рейтинги на девет страни от еврозоната, включително на Франция. Франция е вторият по големина вносител на средства в Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) след Германия.

Има опасения, че намаляването на нейния кредитен рейтинг, ще се отрази зле и на кредитния рейтинг на фонда. На трето място по финансиране на фонда е Италия, още една от страните, чиито рейтинг бе понижен.

Юнкер потвърди, че до март тази година ще бъде направена преоценка на сегашния лимит от 500 милиарда евро върху спасителния план за еврозоната, който не е достатъчен за нуждите на Италия и Испания, съобщи ДПА. Юнкер отхвърли и критиките на Стандард енд Пуърс за недостатъчните инициативи на европейските политици, като заяви, че на срещата на високо равнище миналия месец са били взети решения, които според него са "и смели, и амбициозни".

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?