Жандармерията блокира протест на животновъдите на автомагистрала "Тракия"

Жандармерия блокира протест на животновъди на магистрала "Тракия"

Над 100 животновъди, водени от председателя на асоциацията Бойко Синапов, блокираха пътя Пловдив - Карлово в сряда към обед, след като жандармерия не им позволи да спрат движението по автомагистрала "Тракия" край село Труд.

Фермерите седнаха на пътното платно за повече от половин час, след като прескочиха полицейските заграждения около 11.45 часа.

Към 12.10 часа животновъдите обявиха, че тръгват на протест пред Министерството на земеделието.

Полицейското присъствие, включително на жандармерия, бе усилено с пети камион полицаи, който пристигна на място малко след 11.30 часа.

Фермерите са подкрепени от зеленчукопроизводители, пчелари и тютюнопроизводители.

Бойко Синапов обяви, че за днешните си действия са уведомени институциите, протестът е заради неполучените субсидии за тази година.

До 20 октомври животновъдите трябваше да получат 70% от полагаемите им се субсидии, а в края на януари да вземат и остатъка от сумите. До момента те са получили около 40% от средствата. След среща на техни представители с министъра на финансите в края на октомври стана ясно, че превеждането на средствата през тази година е невъзможно, тъй като в бюджета няма достатъчно пари.

Недоволните фермери вече настояват за 100%, а не 70% изплащане на субсидиите.

В коментар пред "Фокус" Бойко Синапов обясни към 12 часа, че не е очаквал толкова жандармерия да се изсипе срещу протестиращите фермери.

"Тръгнахме към София, но тук е ужас. Ние, обикновените български граждани, сме разочаровани от това, че всичката жандармерия на цялата страна, е изсипана върху нас". Той допълни, че е изумен защо фермерите са били така притиснати, при условие, че защитават интересите си.

Част от фермерите са успели да потеглят с личните си коли към София, където е възможно да се съберат на протест пред Министерския съвет.

За протести се подготвят и зърнопроизводителите. Те настояват за 230 милиона лева от субсидиите и също заплашват, че ще блокират пътища.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?