Женското поведение в армията е мъжкото поведение с женски средства

Женското поведение в армията е мъжкото поведение с женски средства
Дебатът за ролята на жените в армията, започнат миналата седмица от командващия Сухопътни войски ген. Иван Добрев с откритието, че "има неща, които жената трябва да получава ежедневно", в петък бе продължен на нарочен семинар. Пред аудиторията от дами, избрали да се развиват във военното дело военен №1 ген. Симеон Симеонов обясни, че Българската армия се нуждае от жени военнослужещи и срещу тях няма дискриминация.

И този път обаче дебатът за дамите под пагон, воден от висшите военни и политическото ръководство на МО, не успя да надскочи празните декларации и подсмихването.

Военният министър Николай Младенов посочи, че е сигурен в наближаването на момента, в който в Българската армия ще има жена генерал. А началникът на Щаба на отбраната успокои, че никой от висшето военно ръководство не е против дамите и реши да разчупи атмосферата, споделяйки:

"За равнопоставеността на половете в армията може да се доверим на потвърждението на тезата, че зад всеки успял мъж стои една жена. А тук е мястото да продължим тезата, макар понякога на шега, че зад всяка успяла жена стоят недостатъчно изпълнени домашни задължения".

Симеонов представи и други разсъждения по темата, според които "успешният модел на женското поведение в армията е мъжкото поведение с женски средства". Той констатира, че в армията вече се "налагат женските ценности – изпълнителност, скромност, трудолюбие, лоялност и присъствие на поле на неприкосновеност".

Само преди седмица заради огромния наплив от желаещи да служат в армията жени генералите от Сухопътните войски излязоха с предложение за законова регламентация на длъжностите, които могат да бъдат заемани от тях и се обявиха срещу широкото им присъствие в редовете на професионалната Българска армия по ред причини. Включително и защото "има неща, които жената трябва да получава ежедневно", намеквайки, че българският войник може и без сапун, а дамите – не.

В петък военният министър отказа да коментира това изявление. Стана ясно обаче, че дами военнослужещи са се засегнали, но единственият начин да реагират официално срещу изказванията на генералите бил чрез пресцентъра на Министерство на отбраната.

Жените в БА са малко над 10%, като повечето от тях са в състава на сухопътните войски, които са и най-големият по численост род войски. Твърди се, че някои от дамите избирали кариера под пагон единствено с идеята за добре платено майчинство.

"Командирите нямат право да назначават на тяхно място друг военнослужещ. Когато нарасне броят им, командирите изпитват затруднения при осъществяването на определени дейности в ежедневния войскови живот", резюмира ситуацията ген. Симеонов.

Той съобщи, че към момента жените военнослужещи от Сухопътните сили в майчинство са близо 200.

"Отношението към жените е абсолютно толерантно и трябва да ви кажа, че жените са изключително изпълнителни и се представят достойно и по много показатели превъзхождат част от мъжете", заключи ген. Симеонов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?