Жертвата на груповото изнасилване в Индия е на път да промени системата

Петимата насилници бяха официално обвинени, шестият ще бъде съден от съд за малолетни

Поредният протест в Делхи за повече справедливост и сигурност за жените

Индийската полиция повдигна официални обвинения срещу петима души за груповото изнасилване на студентка в Делхи, която почина от травмите, получени при насилието, съобщиха осведомителните агенции в четвъртък. Шестият насилник се оказа непълнолетен и ще бъде съден от съд за непълнолетни. Петимата са обвинени в убийство, похищение и изнасилване.

Нападението беше извършено на 16 декември. Двайсет и три годишната студентка се връщала с приятеля си от кино. Двамата се качили в автобус, който по това време не бил на работа и в който се намирали и шестимата насилници, които били пияни. Това били шофьорът на автобуса и петима негови приятели.

Последвало групово изнасилване, след което насилниците взели намиращ се в автобуса метален предмет и насилили жената с него. Тя получила множество травми в областта на червата и стомаха. Накрая изнасилвачите пребили момичето и нейния приятел и после ги изхвърлили в безсъзнание на улицата, където ги намерили минувачи и ги откарали в болница.

Момичето беше прехвърлено в клиника в Сингапур, където почина от раните си. Тя все пак успя да разкаже на полицията какво точно се е случило с нея.

Двадесет и три годишната жертва на колективното изнасилване в Делхи, което породи небивала вълна от негодувание, беше със скромно потекло, но е хранела голяма амбиция да завърши образованието си и да се посвети на медицинската кариера, mише агенция ДПА в четвъртък.

Момичето, чието име в Индия се пази в тайна, но което всички нарекоха Дамини, по името на героиня от индийски филм, е символ на най-добрата част от индийската младеж, но и на най-лошото нещо, което може да се случи на младите индийци, посочва агенцията.

Индийски вестник нарече починалата на 29 декември от тежки травми млада жена "Нирбхая", което означава "безстрашна". Момичето е от семейство, преместило се през 1983 г. от един от слабо развитите региони на Индия - северния щат Утар Прадеш, в столицата Делхи. Баща ѝ работел като товарач в частна авиокомпания. Семейството има още две момчета. Всичките пет души живеели в малък апартамент.

Бащата на Дамини продал малко парче земя, за да плати обучението на дъщеря си, която искала да е физиотерапевт. Това е необичайна жертва от страна на бедни индийски родители, отбелязва агенцията.

Бащата на момичето даде първото си интервю след смъртта ѝ. Той каза, че никакво препятствие не е можело да спре дъщеря му по пътя на нейните желания. "Тя искаше да е лекар. Играеше си на доктор с куклите", каза бащата на Дамини пред Би Би Си.

"Тя учеше ден и нощ и караше нейните братя също да учат здраво", допълни бащата.

Приятели на студентката разказват, че целият квартал в Делхи, в който Дамини живеела, се гордеел с нея и с нейните успехи в училище и в университета.

Дамини учеше в университета в Дехрадун, на 235 километра северно от Делхи. Директорът на учебното заведение я описа като много добра студентка. Всеки момент се очаква да бъдат оповестени резултатите от нейните изпити за приключване на образованието, но няма да има кой да се зарадва на тях.

Престъплението срещу Дамини предвещава реформи в Индия, където само в Делхи на 18 часа една жена подава сигнал за изнасилване, отбелязва френският в. "Фигаро".

В сряда председателят на Върховния съд на Индия Алтамас Кабир откри в Сакет, в южната част на Делхи, първия специален съд, който ще разглежда дела за насилие срещу жени. Първото дело в този съд ще бъде срещу насилниците на момичето.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?