Жертви и разрушени исторически сгради от земетресение в Италия

Унищожени са и складове с хиляди тонове сирена за 250 млн. евро

Трусът в Италия разруши много исторически сгради

След като в събота Италия бе потресена от взрив пред училище в пристанищния град Бриндизи, който уби 16-годишна ученичка, ден по-късно земетресение в района на Болоня и Ферара взе жертви, предадоха световните агенции.

Данните за загиналите варират от четири до шест, според информации на различните медии. Пострадали от разрушените сгради са около петдесетина.

 

Земетресението е било с магнитуд 5.9 по Рихтер, а вторичните трусове, които продължават през различен интервал от време – със сила 5.1. По данни на агенция АНСА трусът е започнал около 4 часа местно време и е усетен в цяла Северо-източна Италия. Епицентърът му е бил на 36 км от Болоня, на дълбочина около 10 км, което не се смята да толкова дълбоко.

 

Съобщава се за загинала 37-годишна германка, която е била по работа в Сант Алберто край Болоня. В Сант Агостино в района на Ферара е починала над 100-годишна жена, на която ѝ прилошало най-вероятно заради земетресението. По предварителни данни трима работници са загинали при срутване на промишлени сгради, докато били на работа. Възможно е да има и други жертви, тъй като още един работник е обявен за изчезнал след срутването на покрив на леярна в Сант Агостино.

 

Разрушени са сгради, част от които са културно-исторически паметници, промишлени халета и др., спасителните акции продължават. Заради трусовете, в пострадалия район бяха затворени църквите, което е необичайно за неделя, но специалисти проверяват тяхната безопасност. 

 

Жертва на земетресението станаха и над 300 000 пити пармезан, всяка с тегло от 25 до 40 кг, и тонове подобно на това сирене гранд падано, както и много складове на обща стойност 250 млн. евро, съобщи генералният директор на консорциума за защита на известните в цял свят маркови сирена Стефано Берни. 

 

Областта Емилия-Романя , през която преминава река По, се смята за сеизмична зона, където често стават земетресения.

 

Земетресението е най-силното от три години насам в Италия. Предишният усетен трус в страната бе през януари тази година, когато са регистрирани удари от степен 4-5 по Рихтер.

 

Последното с жертви земетресение в Италия бе през 2009 г., когато в град Аквила загинаха 30 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?