Жертвите на пожара в иракска болница вече са 92

Сн. ЕПА/БГНЕС

Броят на загиналите при пожара снощи в болница в иракския град Насирия, където са били лекувани пациенти с коронавирус, достигна 92. Над 100 човека са ранени, съобщи държавната Иракска информационна агенция, цитирана от Ройтерс.

Близо до градската морга в Насирия, на около 300 километра южно от столицата Багдад, се събраха гневни хора, обвиняващи местните власти в небрежност.

По първоначални данни огънят пламнал, след като искри от неизправен кабел подпалили кислородна бутилка, която експлодирала, казаха представители на полицията и службата за гражданска защита.

Това е втората по рода си трагедия в Ирак само за три месеца. Президентът Бархам Салих каза днес, че и двата инцидента са били причинени от корупцията.

През април при подобна експлозия в Багдад в болница с пациенти с коронавирус загинаха най-малко 82 човека, а 110 бяха ранени.

Според ръководителя на иракската Комисия за правата на човека Али Баяти новата трагедия е показала колко неефективни продължават да са мерките за безопасност в здравната система в страната.

Министър-председателят Мустафа ал Казими нареди временно да бъдат освободени от длъжност и арестувани началниците на здравеопазването и службата за гражданска защита в Насирия, както и директорът на болницата, в която избухнал пожарът.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?