Жертвите на пожарите в Гърция вече са над 80

Близо 190 местни са пострадали, евакуирани са около 715 души

Жертвите на пожарите в Гърция вече са над 80

Поне 81 са жертвите, а 187 са пострадалите при опустошителните пожари, бушуващи от началото на седмицата в Източна Атика в Гърция, показват данните на местните власти, цитирани от световните информационни агенции в сряда.

Пламъците погълнаха гори и изпепелиха стотици къщи в Мати, Рафина, Кокино Лиманаки и Нео Вуца. Гръцкото правителство обяви тридневен траур. Издирването на оцелели в обгорените къщи и коли в района на засегнатите курорти продължава и в сряда, предава Франс прес.

Определено като "национална трагедия" от медиите в страната, бедствието сполетя района, намиращ се източно от Атина, в понеделник следобед. Заради ветрове със скорост 100 км/ч огънят бързо се разпространи и обхвана Мати, изгаряйки стотици жилищни сгради.

Жители и туристи побягнаха панически към близкия плаж, където някои от тях трябваше да останат над един час във водата, за да се спасят. Около 100 пожарникари, подпомогнати от полицията и десетки доброволци, търсиха през целия ден във вторник евентуални жертви в пострадалата зона.

До момента няма оповестени данни колко хора са в неизвестност. От общо 187 хоспитализирани, 82 души останаха във вторник вечерта в болница, от които 10 са в сериозно състояние. Сред тях има и 11 деца, които са без опасност за живота. Поне 6 души са се удавили. Около 715 са били евакуирани с военни и частни плавателни съдове до пристанището в Рафина.

Има опасения, че броят на жертвите може да се увеличи, тъй като на спасителните екипи им предстои да проверяват още изгорели къщи. Междувременно спасителни лодки обикалят край плажовете в търсене на още оцелели.

Жители на Мати и Рафина създадоха открита база данни в интернет за издирване на намиращи се в неизвестност след бедствието техни близки, пише гръцкото електронно издание Iefimerida.gr. От вторник, веднага след овладяването на пожарите в Атика, работи и телефон 199, на който могат да се подадат данни за изчезнали или да се направи справка.

Медиите съобщават за идентифицирана късно във вторник възрастна двойка в изгоряла къща в Мати. Съпрузите са били включени в списъка на изчезналите, като все още не се съобщава дали причина за смъртта им е огънят или задушаване.

Потвърдено е намирането и на още едно тяло в Кокино Лиманаки в крайбрежната зона Аргири Акти. В сряда бе съобщено, че спасителните екипи са открили още две тела в къща в Мати. След това стана ясно, че мъж, който е бил в критично състояние в болница, е починал, а спасителите са открили тялото на жена в курорта Мати.

Споделяне

Още от Свят