Жертвите на срутилата се сграда в Бангладеш надхвърлиха 230

Жертвите на срутилата се сграда в Бангладеш надхвърлиха 230

Над 230 станаха жертвите в срутилата се в четвъртък осеметажна сграда в предградие на столицата на Бангладеш Дака, а хиляди демонстранти поискаха арести на собствениците на зданието и на разположените в него шивашки ателиета с викове “Обесете ги!“, предаде ДПА.

Все още много шивачки остават в капан на руините 24 часа след бедствието, което поднови атаките срещу западните фирми, използващи евтината местна работна ръка, посочва Ройтерс.

Полицейски представител заяви, че от развалините на сградата са извадени над 1500 живи хора, а броят на затрупаните под останките е неизвестен. Спасителите са открили 40 живи под руините.

Министерството на вътрешните работи нареди собственикът на сградата - местният политик Мохамед Сохел Рана, да бъде арестуван по обвинение в използване на некачествени строителни материали, съобщават агенциите. Рана бил предупреден в сряда, че сградата има опасни пукнатини, но въпреки това на шивачките било наредено да продължат работа. Предприемачът и политик се издирва.

Продължава спасителната операция в търсене на оцелели.

Трагедията повдигна отново въпроса за неспазването на стандартите за безопасност в текстилната промишленост, основен сектор от икономиката на Бангладеш. 112 души загинаха при пожар в шивашка фабрика в страната преди по-малко от пет месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?