Жертвите на урагана ”Матю” в САЩ се увеличиха до 15

Наводненията са принудили хиляди да се евакуират

Жертвите на урагана ”Матю” в САЩ се увеличиха до 15
Дъждовете на урагана Матю предизвикаха силни наводнения в американския щат Северна Каролина днес, макар отслабващата буря да отстъпи към морето, съобщи  Асошиейтед прес. 
 
Хиляди хора трябваше да бъдат спасявани от домовете и автомобилите си, а броят на жертвите достигна 15. 
 
Стихията загуби статуса си на ураган малко преди зазоряване, но кризата далеч не е свършила, отбелязва АП, цитирана от БТА.
 
Реките и потоците в Северна Каролина са придошли, мнозина жители на щата са принудени да напуснат домовете си, а други са блокирани. 
 
Полицията и спасителните служби са провели над 880 спасителни операции по вода, посочи губернаторът Пат Макрори. Само в района на град Файетвил близо 600 души са били спасени от бързо прииждащите води. В зоната има четирима души в неизвестност, а точният мащаб на бедствието все още е неизвестен, тъй като наводненията са продължили и през нощта до много места спасителните екипи все още не са стигнали. 
 
Повечето смъртни случаи са станали при повличане на автомобили от водната стихия. 
 
Според метеоролози в щатите Северна Каролина и Вирджиния могат да паднат още дъждове през предстоящата нощ. 
 
Гражданите са призовани да си останат по домовете. 
 
През изминалата седмица ураганът причини смъртта на над 500 души в Хаити при преминаването си през Карибите. 
 
Междувременно обстановката на други места в Северна и Южна Каролина започна да се нормализира. Милиони жители на тези щати си отдъхнаха, след като стана ясно, че стихията не е толкова силна, колкото се очакваше. На много места щетите се изчерпаха с наводнени улици, отнесени пътни знаци и покриви, повалени дървета и спирания на електроподаването. 
 
Хората започнаха да разчистват, да се връщат към бизнеса си или се отправиха към плажа. Трите големи тематични парка в Орландо, Флорида, са отворени и работят. 
 
Според изчисления на експерти застрахователните загуби за жилища и недвижими имоти с търговска цел ще достигнат 4 до 6 млрд. долара, което е много под щетите за 40 млрд. долара, нанесени от урагана Катрина и за 20 млрд. долара от супер бурята Санди.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?