Жестоки наводнения в Малайзия, Индонезия, Тайланд и Шри Ланка

Жертви, ранени и стотици хиляди евакуирани в азиатските държави

Малайзия се бори с най-тежкото наводнение от десетилетия

Мусонните дъждове причиниха жестоки наводнения в южните части на Азия, вземайки жертви в Тайланд и Шри Ланка и довели до евакуацията на стотици хиляди и в Малайзия и Индонезия, съобщиха световните агенции в събота.

Малайзия се бори с едно от най-тежките наводнения в страната от десетилетия. Водите взеха пет жертви, а в събота броят на евакуираните от домовете им в пет северни щата на страната надхвърли 160 хил. души, предаде Ройтерс. В Индонезия също без дом са останали над 100 хил. души, други над 100 хиляди бяха евакуирани от жилищата си в Шри Ланка.

Североизточната част на Малайзия редовно е засягана от наводнения при годишните мусони, но тази година дъждовете бяха особено тежки. През седмицата близо 60 чуждестранни туристи бяха сред близо стоте души, евакуирани с кораби и хеликоптери от Националния парк на Малайзия, засегнат от най-тежките дъждове от 1971 година.

Заради силни наводнения в Индонезия около 100 хиляди души бяха принудени да напуснат домовете си и да се настанят във временни бежански центрове, предаде ТАСС, позовавайки се на вестник "Джакарта поуст".

Най-тежко е положението в провинция Ачех (остров Суматра), където през последните дни валят проливни дъждове и без покрив са останали 94 хиляди души. В много населени места равнището на водата е над два метра. Местните власти признават, че евакуацията върви бавно, защото няма достатъчно техника.

Опасно се очертава положението и на остров Ява, където живеят 143 милиона души и който е най-гъсто населеният остров в света. Там домовете си са напуснали няколко хиляди души. Не се съобщава за жертви.

В Тайланд обаче най-малко осем души са загинали и двама са в неизвестност заради наводненията в южната част на  страната, съобщи ДПА. Проливните дъждове засегнаха в четирите най-южни провинции повече от 1415 села, съобщи Отделът по предотвратяване и
облекчаване на бедствията.

"Губернаторите на отделните провинции поискаха спешно съдействие и армията се отзова", заяви говорител на Операционното командване за вътрешна сигурност.

Премиерът Прают Чан-оча посети региона в петък, обяви четирите провинции за бедствени зони и инструктира властите да окажат помощ.

Най-малко 14 души загинаха в свлачища в Шри Ланка, където наводненията принудиха стотици хиляди хора да напуснат домовете си, съобщиха местни медии.

Нещастните случаи са били регистрирани в окръг Бадула, на 220 километра източно от столицата. Появиха се опасения, че десетки души може да са загинали под свлачище, затрупало повече от 100 къщи в окръга.

Около 80 000 от разселените са били настанени в лагери и временни подслони, а други са отседнали при роднини и приятели, съобщават властите.

Споделяне

Още от Свят