Жители на столичния кв."Овча купел" излизат на протест срещу презастрояването

От началото на годината са издадени около 20 разрешения за строеж на жилищни сгради

Жители на столичния кв."Овча купел" излизат на протест срещу презастрояването

Жители на столичния квартал "Овча купел" излизат на протест на 27 август (понеделник) срещу презастрояването на района.

"И ние както много софиянци осъмнахме с огради и изкоп пред прозорците и балконите ни! Против сме неправомерното и прекомерно застрояване между блоковете ни на терените отредени за детски градини, училища, улици, паркинги, водни и зелени площи", се казва в съобщението на Инициативния комитет до медиите. Недоволните настояват за незабавно спиране на строителството и изпълнение на поети от общината ангажименти за изграждането на детски градини и площадки, улици и паркинги в района.

Интересът на инвеститорите към столичния квартал "Овча купел" идва с прокарването на третата линия на метрото, която се строи в момента и трябва да е готова през есента на следващата година. Точно така както стана с изграждането на първата линия на метрото към квартал "Младост". Това отключи масови протести на живеещите и предсрочни местни избори в района.

От началото на годината досега в "Овча купел" са издадени около 20 разрешителни за строеж на жилищни сгради срещу само една детска площадка, видно от сайта на Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община.

Цените на жилищата в района са скочили драстично, показват специализирани сайтове за имоти. Брокери коментираха пред Mediapool, че ако до преди две години цените на квадратен метър са били около 500 – 600 евро, сега жилища на зелено се предлагат на цени от 900 евро/кв.м.

Вместо обещаните детски градини - блокове

Тази зелена площ поетапно ще бъде застроена, към момента е изградена само една сграда и е започнато строителство на втора

"Живеем в комплекса от почти 30 години в очакване да се изпълни за нуждите ни застроителен и регулационен план, утвърден със Заповед №РД-50-09-79 / 06.03.1984 г., за ОДЗ-та (детски градини), училища, улици, паркинги, алеи обслужващи паркингите, водни и озеленени площи (градинки и др.). Вместо това се оказва, че съответните ИНСТИТУЦИИ / ИНСТАНЦИИ (известни са Ви) са направили много промени чрез ПУП-ове (подробни устройствени планове) и ИПР (изменение на плана за регулация), така че предвидените детски градини, училища и др. да не бъдат изградени, а ние като носители на вещни права да не бъдем уведомени по надлежния ред. Децата ни не можаха да ги ползват, а вече и техните деца, нашите внуци също няма да ги ползват!" Това се посочва в призива за протест на недоволните в "Овча купел". Те прилагат и картата с предвиденото застрояване през 1984 г. и настоящата с частичните промени на плановете.

От тях се вижда, че на отредените преди повече от 30 години парцели за изграждане на шест детски градини в ж.к."Овча купел 1" (стари 4 и 5 микрорайон) към момента е построена само една детска градина. На останалите терени вече има изградени блокове, започнало е строителството на нови жилищни сгради или предстои да започне, съгласно издадените разрешителни за строеж от Столична община.

Планът за застрояване от 1984 г. на ж.к. "Овча купел" 4-ти и 5-ти микрорайон е предвиждал 6 детски градини и 2 училища. За 30 години е построена една детска градина и едно училище

Така вместо децата ни да ходят на детска градина в района, сме принудени да ги водим в други квартали като "Мусагеница" и "Младост" например или там, където има свободни места, твърдят недоволните.

Жителите на "Овча купел" твърдят, че не са били уведомявани за предстоящото ново жилищно строителство. Научавали, когато то започне, а проведените обществени обсъждания били формални.

С частични изменения на подробни устройствени планове детските градини прерастват в жилищни блокове

Конкретният повод за недоволството

Конкретният повод за ескалация на напрежението в района е започналият строеж на поредния нов блок "под прозорците и балконите ни", който "ще утежни до крайност паркирането".

Става въпрос за терена на неизградената детска градина между блокове 412, 413, 414 и 415. Върху него вече е построена една сграда и е предвидено застрояване с още поне три блока, видно от приложената карта.

"Унищожават ни последните зелени площи в един от кварталите с най-мръсен въздух в цяла София", пишат недоволните.

"За съжаление това безумие на неправомевно презастрояване, без благоприятни условия за живеене, труд и отдих на населението, липсата на улици, паркинги и места за паркиране и други, превръща кварталите в лабиринти от сгради. Тежката строителна техника, ежедневно преминаваща сякаш през домовете ни, доунищожават и без това лошата пътна инфраструктура в квартала ни", посочват от Инициативния комитет.

Искане за спиране на строежи върху терени за детски градини

Хората обясняват, че ще протестират, защото Столична община не отговаря на възраженията и жалбите им и не защитава интересите им. "Защото нямаме доверие в управлението на Столична община и на Столичен общински съвет! Защото не вярваме на институциите в България! Защото явно трябва да се спасяваме всички потърпевши заедно!".

Инициаторите на протеста настояват незабавно да спре строителството върху терени, които са отредени за детски градини, училища, улици, паркинги, алеи и градинки.

На първия протест в понеделник няма да има затваряне на улици, заявиха от Инициативния комитет пред Mediapool. Недоволните ще се съберат пред популярното заведение в квартала "Винарната" на ул. "Монтевидео" в 18:30 часа. Асоциация за регулиране на отношенията в етажната собственост-Справедливост (АРОЕС) съобщи, че ще подкрепи протеста.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?