Животновъдите ще получат 60 млн. лв. веднага след ревизията на бюджета

Животновъдите ще получат 60 млн. лв. веднага след ревизията на бюджета

Веднага след одобряването на актуализацията а бюджета животновъдите ще получат 60 млн. лв. национални доплащания, каза в сряда след заседанието на правителството земеделският министър Десислава Танева.

По думите ѝ животновъдството преживява най-тежките си години, "сигурно най-тежката" и причината за това не е само болестта "син език", но и наложеното от Русия ембарго за внос на стоки от Европейския съюз.

Първото, което направихме вчера с актуализацията на бюджета приоритетно, е да осигурим плащанията за животновъдите, предвид тежкото им състояние, както и обезщетенията за "син език" и авансовото плащане за ваксината, каза Танева и припомни, че е начело на ведомството едва от дни.

"Познаваме се обаче добре с бранша, има консултативни съвети и открит диалог, с помощта на които ще достигнем до решения, които са възможни в рамките и на законодателството, и на бюджета, за да облекчим състоянието на сектора", смята министърът.

Та заяви още, че е информирана за протестите в Ямболско на животновъди, които настояват за повече държавна политика за бранша, изправен пред фалит. При протестиращите са изпратени представители на МЗХ за разговори, посочи Танева.

По-рано през деня стотина фермери блокираха за няколко минути движението по главния път Петолъчката - Граничен пункт "Лесово" и изляха десетки литра мляко на асфалта. Млекопроизводители предричат фалити в бранша заради ниските изкупни цени и вноса на мляко от страни - членки на ЕС.

Изкупната цена на литър сурово мляко само за два месеца е паднала от 0.80 на 0.50 лв. Българските производители се оплакват, че вносът на мляко и млечни продукти на дъмпингови цени от други страни – членки на Европейския съюз ге изтиква все повече от пазара.

Протестиращите фермери заявиха, че ще изпратят декларация с няколко основни искания до земеделския министър Десислава Танева и премиера Бойко Борисов. Първото искане е да се гарантира изкупната цена на литър сурово мляко през цялата година. Второто - млечните квоти да не падат от април догодина, тъй като малките и средни млекопроизводители ще фалират. Фермерите настояват и за национални доплащания при траен спад на цената, както е в момента.

Д-р Златка Възелова от Министерството на земеделието увери млекопроизводителите, че животновъдството ще бъде приоритет за ведомството, предаде БНР. Тя ги информира, че в момента се подготвя наредба за договорните отношения между изкупвачи и млекопроизводители. Договорите ще бъдат регистрирани в Държавен фонд "Земеделие" и ще бъдат контролирани оттам.

Водят се разговори и с Агенцията по безопасност на храните за засилен контрол в мандрите, за да може българските млечни продукти да преобладават в големите вериги магазини.

Д-р Възелова съобщи, че до дни ще започне изплащането на обезщетенията за умрелите от болестта "син език" животни.

Споделяне

Още от Бизнес