Журналист заплашен със затвор заради публикуван списък с богати гърци

Арестуваният в Гърция журналист и издател на списание, оповестило имената на над две хиляди граждани с банкови сметки в Швейцария, e заплашен с до две години затвор, съобщават гръцките медии.

Костас Ваксеванис е обвинен в нарушаване на закона за защита на личните данни и беше арестуван в неделя сутринта със заповед на прокуратурата. След явяването си в съда той беше освободен, а делото му беше пренасочено към друг съд.

Издаваното от Ваксеванис списание "Хот док" публикува в събота известния като "списъка Лагард" с 2059 имена, сред които фигурират редица известни личности. Изданието посочи, че е получило списъка от анонимен източник, а властите не потвърдиха дали публикуваният списък е автентичен.

"Списъкът Лагард" съдържа имената на лица с големи сметки във филиала на банка Ейч Ес Би Си (HSBC) в Женева, подозирани в корупция и данъчни престъпления. Той бе даден на Гърция от френските власти през 2010 г. Списъкът бе наречен на името на управляващия директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, финансов министър на Франция по времето, когато списъкът е предаден на Атина. През последните седмици той стана център на внимание и предмет на спекулации в гръцките медии.

През миналата седмица двама бивши финансови министри бяха принудени да обяснят пред парламентарна комисия защо правителството не е предприело разследване, което да установи дали лицата от списъка са укрили данъци, предаде ДПА.

В списъка няма данни за точния размер на парите в сметките на конкретните гръцки граждани в Швейцария. В публикация на изданието се посочва, че в някои от сметките има близо петстотин милиона евро.

Агенцията отбелязва, че списъкът включва имена на политици и бизнесмени, но и на студенти, домакини, актьори, адвокати, архитекти, дипломати. В списъка са, например, имената на Ставрос Папаставрос, помощник на министър-председателя Андонис Самарас, съпругата на бившия министър в правителството на Самарас Георгиос Вулгаракис, както и на служители на финансовото министерство.

Ройтерс съобщава, че ако бъде осъден, Костас Ваксеванис може да отиде в затвора за две години.

"Днес на съд е не "Хот док", а свободата на словото в Гърция", каза арестуваният журналист. Във видео, изпратено на Ройтерс, Ваксеванис защитава действията си и казва, че неговото даване на съд е опит на властите да запушат устата на медиите. По думите му, ако някой е отговорен през закона, то това са министрите, скрили списъка и заявили, че не съществува.

"Утре в парламента те ще гласуват да орежат със 100-200 евро заплатите на държавните служители, докато в същия момент повече от две хиляди души от списъка излиза, че избягват плащането на данъци с тайно изпращане на парите си в Швейцария", посочва журналистът.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани