Над 13 млрд. евро прехвърлени по гръцки сметки в Швейцария от 1998 г. до 2007 г.

Журналистът Костас Ваксеванис

Над 13 милиарда евро са били прехвърлени по сметки на гръцки граждани в Швейцария в периода 1998-2007 г., твърди пред "Файненшъл таймс" арестуваният гръцки журналист Костас Ваксеванис, цитиран от гръцкото радио "Скай".

Ваксеванис беше арестуван в неделя, след като издаваното от него списание "Хот док" публикува списък с лица, притежаващи големи сметки във филиала на банка Ейч Ес Би Си (HSBC) в Женева. Така нареченият "списък Лагард" е предаден на гръцките власти през 2010 г., но не е бил обект на разследване. Той е наречен на името на настоящия управляващ директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, която през 2010 г. бе финансов министър на Франция.

Обвинението срещу журналиста е за нарушаване на закона за защита на личните данни. Вчера съдът реши да отложи процеса срещу Ваксеванис за четвъртък. Ако бъде признат за виновен, той може да получи присъда от две години затвор.

Пред "Файненшъл таймс" гръцкият журналист изразява убеждението си, че е действал в услуга на обществения интерес. Той твърди, че списъкът е точен и съдържа както законни сметки на бизнесмени и частни лица, така и сметки, които според него са използвани за избягване на данъци. По думите му списъкът показва "извратената политическа култура в Гърция".

Ваксеванис отбелязва, че не е нарушил закона за личните данни, тъй като не са публикувани конкретните суми в сметките, а само информация за притежателите им.

"Мнението ни е, че някои притежатели на сметки са прехвърляли огромни суми черни пари през Ейч Ес Би Си в Женева, за да инвестират в чуждестранни фондове или да се възползват от данъчния рай", посочва гръцкият журналист. Ваксеванис изразява мнение, че има политици и журналисти, които са били в позиция да използват списъка с цел изнудване.

Много коментатори в британските медии осъдиха ареста на журналиста, а Би Би Си свързва случая с този на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж. Арестът беше осъден от националния съюз на журналистите във Великобритания.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа изрази безпокойство от ареста в Гърция на журналист, обвинен заради това, че е публикувал списък на лица, заподозрени, че имат банкови сметки в Швейцария, предаде АФП.

Според Дуня Миятович, отговаряща в ОССЕ за свободата на печата, "дълг на печата като инстанция за контрол на демокрацията, е да публикува деликатни информации". Тя е поискала в съобщение до гръцките власти и до гръцкото правосъдие да "намерят верния път между зачитане на личния живот и правото на информация на общественото мнение".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани