Журналисти, преподаватели и общественици искат Лили Маринкова да бъде върната в БНР

Александър Велев и Лили Маринкова

Уволнението на журналистката Лили Маринкова от БНР предизвика възмущението на нейни колеги, преподаватели, общественици. Те реагираха с протестна декларация до генералния диктор на БНР Александър Велев, чийто нов мандат начело на общественото радио започва със скандал. Това е пореден трус в националното радио, което все още не е съвзело от проблемите и напрежението, съпътствали мандата на бившия му шеф Радослав Янкулов.

Журналистката и доскорошен програмен директор на "Хоризонт" бе освободена в понеделник със заповед на новия генерален директор на БНР Александър Велев. Тя е освободена не само като шеф на "Хоризонт", а и от радиото, където от години води предаването "Неделя 150", с обяснението, че е навършила 62 години и може да бъде пенсионирана.

"С встъпването си в длъжност новият генерален директор Александър Велев пристъпи към абсурдно действие – лиши националния ефир от едно от култовите имена на БНР. Уволнението на журналистката Лили Маринкова, водеща на единственото публицистично предаване "Неделя 150", е абсолютно неприемливо за голяма част от журналистическата колегия", се казва в декларация на журналисти, преподаватели и общественици.

Посочва се още, че прекратяването на трудовия договор на Маринкова без предизвестие представлява "израз на тотално нарушение на нейните права", а фразата "утре може да отидете на трудовата борса", която Маринкова твърди, че новият директор е произнесъл, е фрапантно доказателство за третиране на журналиста като работен инструмент и показва груб административен стил.

"Лили е живата история на мъчителния ни преход към смислено и адекватно гражданско общество. Нейният несравним диалогичен подход е истински капитал на националното ни радио. Журналистиката ѝ създаде школа. Високият ѝ рейтинг не се влияе от конюнктури. Професионализмът ѝ e чест за всяка европейска медия", заявяват подписалите се декларацията.

Те възнамеряват да повдигнат темата за уволнението на Лили Маринкова в международните журналистически среди.

"Настояваме за незабавното възстановяване на Лили Маринкова като водещ на "Неделя 150"! Дължите го не само на нас, нейните колеги, но и на аудиторията, която тя формира трудните години след падането на комунизма. То има характер на разчистване ефира в предизборна ситуация, като насажда сред журналистите страх вместо професионализъм", се казва в декларацията.

Междувременно темата коментира в блога си преподавателят по медийно право проф. Нели Огнянова.

"Смятам, че обществените медии дължат публичност на мотивите на толкова сериозни решения. Самата Лили Маринкова е казала, че новите директори имат право да си подбират екипите си. Тя не оспорва назначаването на новия директор на програма "Хоризонт", пише Огнянова.

Тя припомня недоволството на журналистите от БНР срещу доскорошното ръководство на радиото и посочва:"Последното ръководство успя да постигне небивало противопоставяне и разделение на хората в радиото, главно като подчертаваше различия в доходите. Лили е била за известен период също част от ръководството. Сигурно това обяснява липсата на реакция (засега) от журналистите в БНР. Но има реакция на уважавани журналисти и мои колеги преподаватели – споделям позицията им: една обществена медия не се разделя така с хората си, дали толкова много за утвърждаване на независимата журналистика", заявява проф. Огнянова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?