Зинаида Златанова: Със сигурност България ще загуби европейски пари тази година

Зинаида Златанова

Сигурно е, че в края на тази година България ще загуби европейски пари от изминаващия програмен период. Това обяви в неделя министърът на правосъдието и вицепремиер по европейските фондове Зинаида Златанова.

„Ако ви кажа сега между 200 и 500 милиона евро няма да сбъркам. Но това няма да ни помогне да се ориентираме в ситуацията. Ще загубим пари, защото включително и последните шест месеца имаше други приоритети, нека така да го кажем, за съжаление. Искам да помоля предишното правителство да спрем тази медийна надпревара кой повече пари ще загуби и кой е договорил по–лоши условия от финансовата рамка за България. Ако продължават да се стараят колегите от предишното правителство, мисля, че могат да спечелят състезанието. Това е контрапродуктивно за нашата държава, не това искат гражданите. Финансовата рамка е договорена, нашата цел е да направим по–добри програми за следващите години”, каза Златанова пред БНР.

Министърът по европейските фондове обяви, че следващата седмица започва мащабно проучване сред бенефициентите – "Научени уроци от текущия програмен период", за да се намери начин да се опростят процедурите за кандидатстване.

Целта ни е, да обхванем максимален брой бенефициенти на различен по вид проекти, за да видим с какви проблеми те са се сблъсквали през изминалия програмен период. Администрацията се презастраховаше, усложняваше процедурите и сякаш не разбирахме съвсем, че еврофондовете се предназначени главно за хората. Да имаме едни много по–улеснени и опростени, но в същото време сигурни и ефективни процедури, каза Зинаида Златанова.

Попитана кога ще бъдат назначени заместник–министрите на правосъдието, Златанова каза, че това ще стане, когато намери най–подходящите хора и че не би трябвало бързането да бъде за сметка на качеството.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?