Злато и ценни руди открити около база ни в Антарктида

Българската експедиция на Антарктида е открила много жили с рудна минерализация, на мед, злато, сребро до нашата база на остров Ливингстън, така че ние българите ще имаме парче от тортата , когато ще се разпределя континента. Това каза проф. Христо Пимпирев, ръководител на 14-та българска антарктическа експедиция, след кацането си в България в четвъртък.

Той определи експедицията като успешна най-вече поради факта, че всички българи са се върнали живи и здрави. По думите му тази година в Антарктида е било много опасно заради големи пукнатини в ледника, отворили се поради глобалните проблеми на климата. В ледник на о. Ливингстън загинаха пет души от чилийска и от аржентинска експедиции, уточни ученият.

Имахме много сериозна научна програма за глобалното затопляне на климата, за климатичните промени и за движението на ледниците, разказа проф. Пимпирев.

Ледникът, който бе в близост до нашата база, се отдръпна с повече от 100 метра. Това показва, че в Антарктида, която е "кухнята на времето в света", най-добре се виждат негативните промени, които са резултат на индустриалното развитие, отбеляза Пимпирев.  

Българските учени са наблюдавали изменението на климата, глобалното замърсяване на околната среда, което вече се отразявало дори на пингвините.

Българите са открили полезните изкопаеми при изпълнението на геоложка програма, по която е било направено детайлно картиране на площта на българската полярна база. 

Наличието на тези полезни изкопаеми ще е много важно в бъдеще, когато континентът Антарктида ще бъде експлоатиран, каза проф. Христо Пимпирев.

Споделяне

Още от България