Зоран Заев: България не е търсила съдействието ни за търговията с паспорти

Зоран Заев, архивна снимка БГНЕС

България не е търсила съдействие на македонските власти по разследването за продажбата на български паспорти, съобщи пред български журналисти в Лисабон македонският премиер Зоран Заев, който е в португалската столица зарази конгреса на Пъртиятана европейските социалисти.

Скандалът с арестите на шефа на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и още 19 служители на ведомството заради издаване на фалшиви удостоверения за български произход на кандидати за гражданство избухна в края на октомври.  По случая бяха повдигнати обвинения, чуха се съмнения, че ВМРО покровителства търговията с българско гражданство, но партията отрича, както и прокуратурата. Премиерът Бойко Борисов нареди да се мисли как да се закрие агенцията, но от Обединените патриоти и ДПС са против.

"За нас е ясно, че много македонци имат български паспорти и ние имаме българи в Македония. Нямаме проблем, но ако нещо е било незаконно, България ще си го установи”, каза Заев.

Той коментира и даденото от Унгария убежище на бившия македонски президент Никола Груевски: "Ние сме много изненадани. Но ни е много приятно, че всички европейски държави също са изненадани. В Македония една от най-сериозните реформи е в областта на правосъдието. Цялата система е под наблюдението на Европейската комисия и при прозрачен процес е ясна присъдата на Груевски. Даването на убежище от страна на Унгария за нас е наистина неприемливо. Защото нито един закон, включително и по унгарските, не е допустимо да се дава убежище, когато вече има произнесена присъда”, посочи македонският премиер. Той изрази надежда, че Унгария ще преразгледа решението си и ще отговори на исканията ни да върне Никола Груевски да си излежи присъдата.

Заев каза още, че през януари парламентът трябва да приеме окончателно промените в конституцията за името Северна Македония. "Вярвам, че ще се осигури две трети мнозинство за приемането на промените в конституцията и че парламентът ще осигури единството на Македония. Ставаме европейска, нормална държава и с реформите се надявам да станем 30-а членка на НАТО, а през юни следващата година да започнем отварянето на главите от преговорите за ЕС", коментира Заев.

Споделяне

Още по темата

Още от България