Зоран Заев: България не е търсила съдействието ни за търговията с паспорти

Зоран Заев, архивна снимка БГНЕС

България не е търсила съдействие на македонските власти по разследването за продажбата на български паспорти, съобщи пред български журналисти в Лисабон македонският премиер Зоран Заев, който е в португалската столица зарази конгреса на Пъртиятана европейските социалисти.

Скандалът с арестите на шефа на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и още 19 служители на ведомството заради издаване на фалшиви удостоверения за български произход на кандидати за гражданство избухна в края на октомври.  По случая бяха повдигнати обвинения, чуха се съмнения, че ВМРО покровителства търговията с българско гражданство, но партията отрича, както и прокуратурата. Премиерът Бойко Борисов нареди да се мисли как да се закрие агенцията, но от Обединените патриоти и ДПС са против.

"За нас е ясно, че много македонци имат български паспорти и ние имаме българи в Македония. Нямаме проблем, но ако нещо е било незаконно, България ще си го установи”, каза Заев.

Той коментира и даденото от Унгария убежище на бившия македонски президент Никола Груевски: "Ние сме много изненадани. Но ни е много приятно, че всички европейски държави също са изненадани. В Македония една от най-сериозните реформи е в областта на правосъдието. Цялата система е под наблюдението на Европейската комисия и при прозрачен процес е ясна присъдата на Груевски. Даването на убежище от страна на Унгария за нас е наистина неприемливо. Защото нито един закон, включително и по унгарските, не е допустимо да се дава убежище, когато вече има произнесена присъда”, посочи македонският премиер. Той изрази надежда, че Унгария ще преразгледа решението си и ще отговори на исканията ни да върне Никола Груевски да си излежи присъдата.

Заев каза още, че през януари парламентът трябва да приеме окончателно промените в конституцията за името Северна Македония. "Вярвам, че ще се осигури две трети мнозинство за приемането на промените в конституцията и че парламентът ще осигури единството на Македония. Ставаме европейска, нормална държава и с реформите се надявам да станем 30-а членка на НАТО, а през юни следващата година да започнем отварянето на главите от преговорите за ЕС", коментира Заев.

Още по темата
Още от България

Какви ще са последствията от скандала около къщите за гости?