"Зюддойче цайтунг": Премиерата на пряката демокрация в България се провали

Очерняйки референдума предварително, премиерът Бойко Борисов не направи добра услуга на демокрацията в България, пише познавачът на страната Клаус Брил в коментар на авторитетния "Зюддойче цайтунг", предаде Дойче веле.

 

Допитването можеше да се превърне в празник на демокрацията. В неделя в България се проведе референдум по важния въпрос дали страната да гарантира необходимата ѝ енергия чрез строителството на нова атомна централа или не. Повечето българи от години насам са привърженици на този вид енергия, но във всенародното гласуване се включиха само 22 процента от избирателите. А това го направи невалидно.

 

Премиерата на пряката демокрация се провали, коментира Клаус Брил и пояснява:

Вината за това е най-вече на консервативния министър-председател Бойко Борисов, който системно очерняше предстоящото гласуване. Освен това въпросът, на който трябваше да се даде отговор, бе толкова мъгляво формулиран, че превърна цялата работа във фарс. Всъщност ставаше дума за проекта "Белене", който социалистите от години планират заедно с руснаците, но който Борисов не иска да завърши поради високите му разходи. Това е разумно, още повече, че регионът около Белене е земетръсен, а и България не би трябвало да увеличава енергийната си зависимост от Русия.

Борисов очевидно не се осмели да тръгне на открита битка за мобилизирането на нужното мнозинство от гласове. Затова прибегна до трикове: с помощта на западен инвеститор има намерение да строи реактор на друго място. По същество, това е по-доброто решение, но от формална гледна точка, Борисов направи "мечешка услуга" на демокрацията, коментира германското издание.

"Зюддойче цайтунг" информира и за противоположните политически реакции след референдума: От ГЕРБ определят резултатите като поражение за социалистите, които пък говорят за "начало на промяна". Цитиран е и експертът от "Грийнпийс" Ян Хаверкамп, според когото България има значителен потенциал за икономия на енергия, както и за използване на възобновяемите енергийни източници.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?