"Безсмисленият" според Борисов референдум е "голям успех" според Плевнелиев

Референдумът е голям успех за демокрацията в България, заяви президентът Росен Плевнелиев в понеделник, ден след като премиерът Бойко Борисов определи националното допитване за безсмислено упражнение.

 

"Рефередумът заслужава да бъде посочен като успех на гражданското общество. Той беше стартиран, иницииран със събирането на 550 000 гласа. Още повече, че тази избирателна активност все пак, ако погледнем живущите в България, си е около 25%. Така че - нека да не подценяваме, че българите за пръв път имаха правото, използваха го. Следващия път ще бъде по-масово, по-добре”, каза Росен Плевнелиев.

 

"Предупредих всички политици - да не политизират този референдум. Това е моментът, в който ние искаме да чуем гласа на гражданите. Вярно е, че избирателната активност можеше да е по-висока, но също така е вярно, че за мен една част от избирателите не излязоха да гласуват и поради това, че този референдум беше излишно политизиран. Вярвам, че следващия път ще бъде много по-добре”, каза Росен Плевнелиев, цитиран от БНР.

 

По думите му, когато има референдум, това, което политическите партии трябва да направят, е да дадат максимално коректна информация на гражданите и да ги оставят те да формират мнението си.

 

"Този референдум е голям успех за демокрацията в България и е началото на една промяна. Пожелавам си да има повече такива референдуми", заяви Плевнелиев, който е на работно посещение в Париж.

 

"Въпросът беше политиците да не обясняват, че е вот срещу ГЕРБ, или вот за БСП, или вот за не знам си кой си. Не. Това е ясен, точен въпрос, който трябваше да бъде подготвен като добри дебати. И съответно хората са мъдри, те знаят, когато получат достатъчно информация. За съжаление, когато се политизира изключително много, се получава това, което се получи. Не съжалявам. Горд съм, че съм този президент, в мандата на който се случи първият демократичен референдум в историята на държавата. Знам къде сбъркахме, ще бъдем следващия път още по-добри”, каза още Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?