Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БСП, НДСВ, ДПС, части от БНС и Атака формираха първото мнозинство в новия парламент

153 коментара
БСП, НДСВ, ДПС, части от БНС и Атака формираха първото мнозинство в новия парламент

Новооткритото 40-то Народно събрание избра за свой председател социалиста Георги Пирински с гласовете на неговата партия БСП и подкрепата на НДСВ, ДПС, Български народен съюз (БНС) и Атака.

В момент, когато все още няма яснота по състава на бъдещото мнозинство и управляваща коалиция, политическата подкрепа за първата избрана от този парламент длъжност дава ориентация за конфигурацията, която би застанала и зад новия кабинет, смятат наблюдатели.

Междувременно стана ясно, че БНС се включва в експертните разговори за ново правителство.

Левицата бе окрилена от внушителното мнозинство от 169 депутати, които дадоха подкрепа за Пирински и прогнозира, че оттук нататък всяко по-важно решение ще се радва на подобна подкрепа.

Пирински, бивш външен министър от кабинета на Жан Виденов, бе избран с гласовете на всички присъстващи 79 депутати от левицата, всички 45 от НДСВ и 34 от ДПС, плюс седем души от БНС и четирима от Атака.

Всички политически сили без Атака декларираха ангажиментите си към европейските приоритети на България и бяха категорични, че не бива да се допусне изоставане в графика на реформи и отлагането на членството в ЕС с една година.

Президентът: Да препотвърдим ангажиментите си в борбата с тероризма

Пред новоизбраните 240 депутати, които преди това положиха клетва да спазват конституцията, президентът се обяви за управление чрез максимално съгласие и призова партийните ръководства да направят компромиси и стъпка назад, за да може България да направи крачка напред.

Важен акцент в изявлението му бе призивът България да препотвърди своите ангажименти към антитерористичната общност, особено след терористичните атаки в Лондон миналата седмица.

Държавният глава още в понеделник следобед проведе консултации с парламентарните сили и обяви, че до три дни ще връчи мандат за съставянето на правителство.

Призив за компромиси към БСП и НДСВ

В речта си президентът обърна внимание на лидерите на първите две политически сили БСП и НДСВ, като подчерта, че очакваният им са били по-големи от резултатите. “И нека ръководителите на левицата и центъра да си съобразят с реалностите, защото носят най-голяма отговорност. Нито 53, нито 82 мандата могат да са някакъв връх. Мнозинството гласува за промяна, но и за стабилност на промяната”, заяви  Първанов.

Той се обяви за съставяне на силно правителство със солидна парламентарна подкрепа, което да работи по-интензивно от предишното.

Президентът призова народните представители да сгъстят законодателния си график и да приемат пътна карта със срокове за евроангажиментите. По-късно лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев посочи, че депутатите трябва да работят през август, за да наваксат изоставането.

По традиция новото НС бе открито от най-възрастния народен представител. В случая това е депутатът актьор от НДСВ Коста Цонев, който се обърна към депутатите с думите: "Дай Боже, да се поздравим на 1 януари 2007 г. с влизането в Европейския съюз".

Станишев: Готови сме за сътрудничество

С вота си народът ни задължи да разговаряме помежду си, заяви в изказването си лидерът на най-голямата парламентарна сила Сергей Станишев.

Като отбеляза, че наличието на толкова много парламентарни групи затруднява формирането на стабилна управляваща коалиция, той отново декларира готовността на левицата за сътрудничество, за създаване на работещо правителство с ясни приоритети и програма, гарантиращи наваксване на изоставането за ЕС.

Станишев предупреди, че съществува сериозна заплаха от забавяне на членството в ЕС поради две причини: ситуацията в Европа след отрицателните референдуми във Франция и Холандия и провала на Европейския съвет през юни, както и несигурното мнозинство в българския парламент.

Приоритет на НС са евроинтеграционните законопроекти над останалите инициативи на правителството, каквото и да е то, каза Станишев. Той добави, че от особена важност са “извънредните усилия” за успешното провеждане на съдебната реформа. Тук е необходимо интензивно взаимодействие между парламентарните формации за срочно приемане на нужния пакет от закони и на съответните промени в конституцията, ако това се налага, изтъкна лидерът на левицата.

НДСВ си остави вратичка да не участва в кабинет на левицата

Наред с готовността ни да участваме в едно национално отговорно управление трябва да подчертая и решимостта ни да не подкрепим такова управление, чиято формула няма да гарантира провеждането на реформите, които ще осигурят членството на страната в ЕС и постигането на нейните икономически и социални цели, заяви председателят на ПГ на НДСВ Анелия Мингова.

НДСВ ще прояви максимално усилие за постигане на стабилно парламентарно мнозинство, защото само такова може да доведе до постигането на тези цели, добави Мингова.

Пред Mediapool новата шефка на ПГ на НДСВ беше категорична, че причината за абсолютната подкрепа на царистите за номинацията на БСП е спазването на парламентарната традиция и отдаване правото на най-голямата политическа формация да получи председателското място. Мингова отрече гласуването в пленарна зала да има връзка с "неформалните разговори" между НДСВ и БСП за сформиране на кабинет. Според нея, до момента все още не са започнали официални преговори.

Доган: Основната роля на левицата гарантира стабилност

Основен политически въпрос е не кой ще управлява, а кой от вариантните гарантира политическа стабилност. Този акцент постави в изявлението си лидерът на ДПС Ахмед Доган, който е най-сигурният партньор в управлението на БСП. Единственият модел на стабилност е левицата да осъзнае ролята си на основен субект на политическа отговорност и да направи крачка към политическия център и дясноцентристкото пространство, подчерта Доган, който завърши изказването си с думите “Бог да пази България!”.

Сидеров: Ударихме шамар на политическата класа, превърнала се в безчувствена топка лой

"Благодаря от името на Атака на всички българи, които разбиха модела на олигархията и предателите. От днес в парламент има група на националистите и този българския национализъм е фактор". С тези думи започна първата си реч от парламентарната трибуна лидерът на Атака Волен Сидеров.

"Българският народ се събуди и удари оглушителен шамар на тъй наречената политическа класа, която отдавна се е превърнала в стадо грухтящи прасета, в безчувствени топки лой, глухи за проблемите и страданията на българския народ, този шамар бяха бюлетините за Атака”, обяви Сидеров. Според него ДПС е променило резултата на изборите и така е заела трето място в парламента.

"През този 8-годишен период бе извършен гигантски геноцид на българската нация по настояване на външни, враждебни на България сили, от нашия народ се предвижда да останат 3,5- 4 млн. жители”, изтъкна Сидеров. Според който такъв е планът на “българофобите” и той се изпълнява пред очите ни, като се отнема правото на българите да бъдат господари в собствената си държава, като се оставят да умират в мизерия и липса на лекарства, като бъдат подлагани на терор от цигански банди, след което престъпленията съзнателно не се разследват.

“Днес трябва да се каже на съветниците на ЕС, които размахват пръст срещу България, че когато техните страни не са съществували, България вече е била факт. Българския народ не иска да бъде дискриминиран в собствената си страна за сметка на малцинствата, затова Атака получи гласа на народа," обяви от трибуната на парламента Сидеров, но не спря да там.

Той съобщи, че още в първия ден на 40-тото НС коалицията е внесла в деловодството на парламента проекторешение за “светкавично и безусловно изтегляне от Ирак”. Внесени са и законови промени, които да премахнат текстовете, ограничаващи прокуратурата да атакува приватизационни сделки. В тази връзка Сидеров припомни, че тези поправки са били приети още по време на кабинета Костов и са били използвани от следващото правителство, за да се извършват сделките за приватизация на компания Балкан и БКТ и на електроразпределителните дружества.

Атака е внесла и искане за сваляне на новините на турски език от програмата на БНТ.

В парламентарната си дейност коалицията ще “настоява за скъсване с колониалната схема на МВФ” и за икономически суверенитет, ще иска програма за истинска борба с наркотрафика. Националистите са за преразглеждане на поправката в конституцията, която разреши продажба на българска земеделска земя на чужденци, на глава "Енергетика" в частта за затваряне на блоковете в АЕЦ "Козлодуй", за промяна на точковата система за пенсиите.

"Словесната помия, излята върху Атака, е само доказателство, че партията е на прав път. " Ние сме националисти, не лъжем, не крадем и не продаваме вярата си за печена кокошка", каза още Волен Сидеров и добави: “Чакалите , които вият срещу нас, вият от мъка!”.

Депутатите от Атака изпратиха с ръкопляскания изявлението на лидера си, а останалите парламентарни сили запазиха мълчание.

“Отговорът не е контраатака”

Преди това Първанов обърна внимание на изборните резултати, като заяви, че уважава избирателите и вота им и тези, които за 15 години са пострадали от прехода и сега са гласували емоционално. “Отговорът не е в контраатаката, а в откритата и отговорна политика. Ние трябва да дадем отговори на въпросите, които бяха поставени по време на предизборната кампания”.

Той заяви още, че ако се разреши на европейските граждани да купуват земя, те ще правят това по българските закони и ще осигурят заетост.

Ако се забранят новините на турски език, това ще накара българските граждани вместо да гледат новините от София, да обърнат антените в друга посока. Трябва да има конкретни мерки за интеграцията, за да не допуснем етнизация на политиката, заяви още Първанов и изрази своята готовност да инициира откровен дебат за националната кауза.

Н. Михайлова обвини БСП, НДСВ и ДПС в задкулисна сделка

Лидерът на ОДС Надежда Михайлова изтъкна в речта си, че парламентът започва без никаква яснота какво правителство ще го управлява в следващите 4 години, както и дали ще управлява 4 години. Според нея на последните избори обществото е показало, че мнозинството е гласувало против левицата, но също така е поискало десницата да се обедини и да ръководи заедно в името на България.

"Изборът на председател на НС олицетворява по същество бъдещото управляващо мнозинство и политика на България. Фактът, че втората по големина политическа сила НДСВ не издигна своя кандидатура най-ясно доказва, че има задкулисна сделка," коментира Надежда Михайлова пред Mediapool и заключи, че на практика онези, които досега бяха в управлението - БСП неявно с НДСВ и ДПС, сега са разменили местата си. Седемте гласа на дясната коалиция БНС в подкрепа на кандидатурата на БСП, Михайлова определи като "неслучайни". "Подкрепата за едно лявоцентристко управление не ги характеризира като десница и като опозиция. За нас това беше изненада. Тези гласувания са много знакови за всяко едно НС," каза Михайлова пред Mediapool.

Според новия тъмносин депутат Светослав Малинов, мнозинството на БСП, НДСВ и ДПС, не е случайно, тъй като това са трите формации, които в момента се договарят за правителство. Гласуването на БНС и Атака "за" Пирински, той интерпретира като жест към най-голямата партия - БСП, която сега формира правителство. "Това е проверка на тези, които искат да участват и се самопредлагат за участие в този кабинет," заключи Малинов.

Костов: Ако НДСВ държи на думата си, БСП не може да състави кабинет

Лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) определи изборите от 25 юни като “най-неорганизираните и непочтените”. Партията ще поиска парламентарна комисия, която да анализира направените по време на вота нарушения и да даде предложение как те да бъдат избегнати в бъдеще.

Изборите дават право на БСП за първи мандат, а на ДСБ да са против този първи мандат, както и против председател на Народното събрание да е бившият министър на външните работи на Жан Виденов Георги Пирински, каза още Иван Костов.

По думите му, това НС започва със задкулисни срещи, с лични самопредлагания и тайни преговори. Причината е, че ако всяка от парламентарните групи спази предизборните си обещания, БСП не може да състави правителство въпреки подкрепата от ДПС. Сделките "на тъмно" трябва да скрият от избирателите, че поетите ангажименти към тях ще бъдат нарушени, каза Костов. Той обеща, че ДСБ няма да бъде част от тази суетня – ще запазим честни отношенията си с българските граждани, няма да се договаряме зад гърба на своите избиратели и ще бъдем срещу тайното гласуване на българското правителство, каза Костов

Той обаче заяви, че ДСБ ще бъдат за промяна в конституцията, ще подкрепят всички мерки, които стимулират икономическия растеж, ще подкрепят реформата в здравеопазването, която четири години тъпче на едно място, завършването на реформата в образованието, реформа на администрацията, ограничаване имунитета на народните представители и магистрати.  ДСБ ще бъдат за ревизиране на договорите, свързани със замяната на външния дълг и незаконно придобитите от Симеон Сакскобургготски имоти.

Българският народ очаква поставяне на интересите на обществото на първо място, заяви съпредседателят на БНС Красимир Каракачанов. От нас не се очакват много приказки, а много работа, заяви той и подчерта, че БНС ще бъде част от малцинството от всички, които поставят българските интереси на първо място, а не интересите на своята партия и парламентарна група.

Ние ще бъдем активни в законодателната инициатива и ще подкрепим всяка една добра теза и всяка една добра клауза, за да докажем, че ние сме първо народни представители, а едва след това представители на своите партии, каза още Каракачанов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

153 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. ......
    #159

    Po delata im shte gi poznaete!

  2. Talkuvatel
    #158

    KGB - Komunistite Grabiat Bulgaria!

  3. мм
    #157

    Не бива да се позволява продължаването на досегашната мафиотска подредба в България.През 1989 г. България беше развита индустриално-аграрна държава с безплатно образование и здравеопазване, пример за подражание на много други държави.През 2005 г. в резултат на геноцида наложен от продажните правителства след 1990 г.върху 95% от българите, в наличност имаме разграбено селко стопанство,пустеещи земи, ограбени държавни предприятия с изгонен персонал, бедствено здравеопазване и ужасяваща търговия със

  4. Гласът на народа
    #155

    Само комунистите да не ни управляват,братя,че е страшно.Променили се били?Глупости!Същите гадняри са си !Как им се иска да се върне времето на шуробаджанащината.Бяха навели главите ,а сега пак се заканват.Да не допуснем да управляват,вземете се в ръце ,никога вече комунизъм!

  5. Летеца
    #154

    За пръв път от 15 години се намери един честен човек да казва истини в Парламента. Браво на Сидеров ако продължи така само ще печели нови симпатизанти.Ботев е казал - "Свестните у нас считат за луди"

  6. kalchomaniq
    #153

    ВИЕ двамата с "ММ" трябва да си се хванете за ръчички,но някъде по-далеч от България!

  7. nezavisim
    #152

    И така да бъде.А определение на В.Сидеров за това какви са политиците и управляващите е вапълно вярно.

  8. Stefan
    #151

    Pri nali4ieto na mnogobrojni polyidioti kato MM i sie, v sledva6tia parlament "Ataka" 6te ima ne 70 ami i az ne znam kolko depytata.. Bog da pazi Balgaria!

  9. kalchomaniq
    #150

    фиууул...фиуууууул/това е свиркане/..."ММ" какви ги плещиш?по-големи нхалници от БСП няма,всичките в тази партия......или казваш:те са интелигентни нахалници!!!

  10. Bulgarin
    #149

    S edno utochnenie - v sledvashtiat parlament deputatite okolo Beron i Volen shte sa nai-malko 70!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.