НДСВ не отстъпва от премиерския пост на Симеон, БСП готова на кабинет без тях

НДСВ не отстъпва от премиерския пост на Симеон, БСП готова на кабинет без тях

НДСВ втвърди позицията си за премиерския пост на Симеон Сакскобургготски и обяви, че той е гарант за политиката на реализиране на националните приоритети. Царистите обявиха, че няма да се поддават на ултиматуми от страна на левицата и няма да позволят на лидера си да жертва премиерския пост, каквато готовност, според тях, той вече изразил.

Така отговорността за евентуален провал на преговорите за коалиция ще бъде поета от партия НДСВ, а не от лидера ѝ Симеон Сакскобургготски, който ще запази репутацията си на отговорен и загрижен за бъдещото на страната политик.

В първа реакция към новините от заседанието на Политическия съвет на НДСВ заместник – председателят на БСП Румен Петков даде да се разбере, че левицата няма намерение да отстъпи мандата си за съставяне на правителство и ще разчита на подкрепата на “отговорни народни представители от всички парламентарни групи”. В сряда ще бъдат проведени разговори с коалиция Български народен съюз (БНС).

Груба грешка е да се върви към втори мандат, каза Петков пред БНР и добави, че НДСВ трябва да поемат ясно отговорността за възпрепятстване на коалицията. Той също така отхвърли лансираната от НДСВ идея Георги Първанов да подаде оставка и да оглави коалиционен кабинет – нещо, за което Симеон на два пъти е молил държавния глава, според източници на Mediapool.

Междувременно финансовият министър в оставка Милен Велчев изрази увереност, че “по един или друг начин ще се стигне до стабилно правителство”.

“Вярвам, че ще получи достатъчна подкрепа едно силно правителство, независимо коя е фигурата на премиера”, каза Велчев в интервю за БНР от Брюксел, но уточни подкрепя мнението на колегите си от НДСВ, че Симеон е най-подходящият премиер.

НДСВ: Симеон е гарант за реализацията на националните приоритети

Във вторник Политическият съвет на НДСВ обсъди проекта за приоритетите на бъдеща тройна коалиция с БСП и ДПС и обяви, че той отразява водещите принципи от програмата на партията. Това е първата фаза от преговорите, която смятаме за успешна, заяви зам.-председателят на партията Пламен Панайотов.

Симеон пред репортери:

Кога окончателно ще отговори НДСВ дали ще участва в коалиция с БСП и ДПС?

Видяхте, че беше много дълъг разговора. Много опции се разгледаха, дебатираха, аз съм човек, който обича да изслушва.

Мандатът за управление ще бъде връчен най-вероятно в четвъртък или в петък, ще има ли отговор от ваша страна?

Мисля, че е логично да има отговор.

Продължава ли НДСВ да отстоява позицията, че Симеон Сакскобургготски е най-добрия премиер?

Тук вече аз не обичам да е личностно, трябва да се гледа по един политически начин на това, съветът трая толкова дълго.

НДСВ обаче няма окончателно решение дали ще участва в коалиция с мандата на БСП и това зависи от следващата фаза на преговорите по структурите и персоналния състав на бъдещото правителство.

Партията няма да позволи да се поставят ултиматуми и иска да види достатъчни гаранции за политиката си. Запитан за какви ултиматуми става дума, Панайотов обясни: “Създава се впечатление, че единствената политическа сила, която може да предпостави политиките и формулата на бъдещото управление е Коалиция за България”. Според НДСВ обаче това не отговаря на политическите реалности, защото левицата разполага само с 1/3 от мандатите в парламента. Самото НДСВ загуби изборите и сега е втора политическа сила, с 30 депутати по-малко от тези левицата.

“Считаме, че по волята на българските избиратели всяка една от политическите сили, които биха участвали в бъдещото коалиционно управление, трябва по достойнство да бъде представена не само от гледна точка да формулира общата политика, но и да гарантира тази политика чрез структурата на държавната власт”, каза Пламен Панайотов.

В третата точка от решенията на Политическия съвет се посочва, че НДСВ цени изразената публична позиция на Симеон за търсене на персонални компромиси за състава на бъдещото правителство, но продължава да счита, че само той е гарант на политиката за реализиране на националните приоритети.

“Личната жертвоготовност не бива да се смесва с политическите интереси на страната”, категоричен е Владимир Дончев, зам.-председател на ПГ на НДСВ.

Според други членове на политсъвета, БСП оказвали силен натиск по всякакви линии върху НДСВ, но не им давали никакви лостове за управление. Ако ние не влезем в управлението, БСП ще имат нестабилно мнозинство, докладът на Еврокомисията ще е негативен, може да се стигне до отлагане на членството в ЕС и разпад на правителството, прогнозират царски депутати.

Те не са доволни от сътрудничеството с левицата и дадоха за пример вчерашния ден, когато НДСВ без никакви предварителни договорки са направили жест и са подкрепили кандидатурата на Георги Пирински за председател на парламента, а веднага след това БСП изпаднали в дребнаво заяждане и отказали да уважат молбата на Бойко Борисов за прекратяване на депутатските му правомощия.

БСП: Отстъпка на Симеон ще е констатация на изборния резултат

Вече 10 дни водим разговори, не сме поставяли ултиматуми, заяви в отговор зам.-председателят на БСП Румен Петков.

Една отстъпка на г-н Сакскобургготски в случая няма да представлява отстъпка, а констатация на изборния резултат, смята той.

На този етап БСП са категорични, че няма да отстъпят от правото си като първа политическа сила те да излъчат бъдещия премиер, като единственият им компромис е, че той може да е различен от Сергей Станишев.

Пред БНР Петков изтъкна, че по управленските приоритети практически няма различия между БСП, НДСВ и ДПС. Той не очаква да има такива и в “по- широк формат”.

“Ако някой се опитва да превърне в препъни камък персоналният въпрос за главата на правителството, трябва да е ясна отговорността – чия е, къде е и кой възпрепятства преговорния процес. Аз приветствам заявеното от днешния министър-председател лично намерение да не бъде той кандидат, както и не съвсем сериозно възприемам обяснението, че Политическият съвет на НДСВ възпрепятства тази му уместна идея”, коментира зам.-председателят на БСП.

По думите му, никой не трябва да има съмнения, че левицата ще реализира мандата си с цялото съзнание за отговорността пред държавата.

Според него не е вярно, че на БСП няма да ѝ стигне мнозинство, тъй като освен на своите 82-ма депутати и 34-те на ДПС ще разчита на “отговорни народни представители от всички парламентарни групи”.

Изключително важно е да чуем какво искат НДСВ извън премиерския пост, за да можем да ги коментираме нещата, добави Румен Петков.

Според информирани източници, НДСВ настояват за 6-7 министерски поста, включително и министър на финансите, което БСП вече са отхвърлили.

Да не се спекулира с президента

Румен Петков отхвърли идеята, лансирана от Огнян Герджиков президентът Първанов да подаде оставка, за да оглави коалиция между БСП, НДСВ и ДПС.

“Имаме една стабилна и много силна институция в България и аз не мисля, че авторитетът, който има в момента държавния глава, трябва да бъде въпрос на спекула”, каза Петков.

Според източници на Mediapool, самият Сакскобургготски на два пъти е ходил при президента да го увещава да оглави правителството като надпартийна и консенсусна фигура. Първанов пък посъветвал и двамата лидери да направят отстъпки, за да се стигне до компромис и съставянето на трипартиен кабинет.

Междувременно лидерът на БСП Сергей Станишев отложи планираното за вторник и сряда посещение в Брюксел, където трябваше да консултира бъдещото българско правителство и неговата политика с шефа на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Пол Нируп Разсмунсен, със заместник - председателя на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген и с ръководството на Европарламента.

Според източници на Mediapool, промяната в програмата на Станишев е свързана с очакваната в сряда среща между лидерите на БСП, НДСВ и ДПС.

Политсъветът на НДСВ взе решение едва ли не веднага да поемат инициативата за нови разговори с БСП и ДПС, но към този момент не е известно дали и как ще продължат разговорите.

Лидерска среща БНС – БСП

Срещата на експертно ниво между БСП и БНС се отложи от вторник за сряда, но пък за сметка на това се нивото ѝ се повиши и ще бъде между ръководствата на двете формации, съобщиха от “Позитано” 20.

В понеделник 7 от 13-те депутати на БНС подкрепиха заедно с БСП, НДСВ, ДПС и част от Атака номинирания от левицата председател на парламента Георги Пирински, с което дадоха основания да се смята, че са потенциален участник в бъдещото управление.

Това обаче може да предизвика разцепление в коалицията. Според източници от БНС, Мозер е поохладила страстите на свои колеги за властта, но не е ясно дали ще може да ги възпре.

Съпредседателят на групата на БНС Красимир Каракачанов съобщи за Mediapool, че предложените от левицата политически приоритети в момента се разглеждат от експертите на коалицията. Ние нямаме нищо против правителството да изпълни например нашата програма за решаването на демографския проблем, каза той.

Това, че БНС ще обсъди програмата на правителството с БСП не означава, че ще участва в него, заяви Каракачанов и добави: Ние сме за широк програмен кабинет,  ограничената роля на ДПС и неучастие на партийни лидери.

Според някои източници БНС очакват решението на НДСВ за тройната коалиция, преди да вземат своето решение, но според Каракачанов позицията на НДСВ нямало да повлияе на БНС.

По-рано пред БНТ другият съпредседател в коалицията, Анастасия Мозер допусна, че БНС може да се разцепи заради участието в коалиция с БСП.

“Ние все още не сме решили единодушно този въпрос. Той за мене е решен, защото аз няма да подкрепя подобно нещо, но другите трябва да видят,” заяви  Мозер. По думите ѝ, тъй като решенията в коалицията се вземат с консенсус, най-вероятно това ще означава, че няма да има участие в управлението. Тя допълни, че вероятно в този случай “може би други ще искат да напуснат” коалицията БНС.

“Ние сме декларирали, че няма да подкрепим правителство между БСП и ДПС, и ще спазим тази наша позиция категорично,” заяви пред РНЕ третият съпредседател Стефан Софиянски. “Ние сме за програмно правителство, категорично, с един колкото е възможно непартиен министър-председател”, допълни той. По мнението на бившия столичен кмет, обаче, по-добре би било кабинетът да е с мандата на НДСВ.

Още по темата
Още от България