100 млн.лв. инвестирани в модернизацията на АЕЦ "Козлодуй" през 2002 година

Близо 100 милиона лева са инвестирани в модернизацията на ядрените блокове на АЕЦ"Козлодуй" през 2002 г., съобщиха от информационния център на атомната централа.

Над 94,5 млн.лв. от тях са собствени средства на централата, от външно финансиране са вложени 5 176 000 лв. Извършени са модификации за повишаване на ядрената безопасност и радиационната защита.

През миналата година е завършена и актуализацията на техническата обосновка на безопасността на 3-ти и 4-ти блок, в резултат на което Агенцията за ядрено регулиране преквалифицира проектната им основа в по-високо ниво на безопасност, уточниха от атомната централа, цитирани от БТА.

За строително-монтажни работи са вложени 26 млн.лв., за машини и съоръжения - 36 млн.лв., за проекто-проучвателни работи -37 млн.лева.

Най-голям е делът - 55 %, на въведените дълготрайни активи на 5-ти и 6-ти енергоблок.

Приз миналата година са регистрирани 81 експлоатационни събития. 53 от тях са оценени по скалата на INES на ниво "0", което означава, че имат връзка с безопасността на експлоатация, но не са довели до нейното влошаване. Останалите събития нямат отношение към безопасността.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?