Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

1000 училища ще се свържат в обща Интернет мрежа до края на годината

7 коментара

Една трета от българските училища до края на годината ще бъдат включени в единна комуникационна мрежа и ще разполагат с високоскоростен достъп до Интернет. Това съобщиха в сряда от БТК, след като компанията подписа договор за изграждането на мрежа, която да свързва всички 3200 български училища, с агенцията за развитие на съобщенията, информационните и комуникационните технологии към министерството на транспорта и съобщенията.

БТК, в консорциум с Телелинк АД, Ларексо АД и Парафлоу комюникейшънс ООД спечели конкурса на агенцията за осъществяването на мащабния проект.

Създаването на най-голямата виртуална частна мрежа в България ще стане чрез изграждане на комуникационна инфраструктура на училищата, Интернет свързаност и изграждане на единен център за управление на комуникациите и съдържанието. Чрез единния център училищата ще бъдат защитени от вируси и хакерски атаки, както и ще бъде ограничен достъпа до сайтове със забранено или неподходящо съдържание.

От компанията съобщиха, че след по-малко от 2 месеца ще бъде изградена единната комуникационна мрежа между първите 300 училища, които ще разполагат и с високоскоростен достъп до Интернет. БТК ще използва вече прилаганата от компанията за нейните абонати ADSL технология. Скоростта на връзката с мрежата за гимназиите ще бъде 1 Mbs, а за началните училища и прогимназиите - 512 kbs.

Според предварителните планове, този етап ще покрие 33 големи и по-малки града в страната.

Във втората фаза, която ще приключи в началото на учебната 2005/2006 година, към мрежата ще бъдат свързани още 700 училища.

Чрез мрежата учениците от различни градове на България ще могат да общуват директно помежду си, ще се осигури бърза връзка за обмен на данни между училищата, ще се създадат огромни възможности за събиране и споделяне на знания чрез така наречените “виртуални” библиотеки, коментира зам.главният изпълнителен директор на БТК Бойко Димитрачков. По думите му, подобен проект в такъв мащаб е правен само във Великобритания.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Z
    #9

    Свързването в училищата в единна мрежа (доколкото разбирам това е идеята) е безумно скъпа и безмислена идея. Достатъчно е да им бъдат отделени пари да осигурят стабилна и бърза интернет връзка и компютри. Създаването на нова инфраструктура, освен където е нужно поради липса на такава, е безмислено и просто харчи парите на данъкоплатците. Казвам това като човек с 10 години опит в областта. Това е най вероятно или недомислено или прибързано или схема да се налеят пари в определена фирма. Т.е. некадърност.

  2. Българин
    #8

    България трябва да инвестира в своето бъдеще и това начинание определено е стъпка в правилната посока. Евала на управляващите, които са заделили пари и за това!

  3. ВУТЕ
    #7

    МЛАДЕЖИ, ДЕВОЙКИ, ЕЛАТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА СЕБЕ СИ! ТАКА САМИ ЩЕ ОПРЕДЕЛИТЕ КАКВО БЪДЕЩЕ ЩЕ ИМАТЕ! ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ВАС САМИТЕ! УБЕДЕТЕ ДА ДОЙДАТ ПРИЯТЕЛИТЕ И РОДНИНИТЕ ВИ! МНОГО СМЕ, А С ВАС ЩЕ СТАНЕМ ПОВЕЧЕ И ПО-УБЕДИТЕЛНИ!

  4. Костов
    #6

    И аз гушках, ама Интернет на 1000 училища не поставих, за да тънат в невежество!

  5. Роси
    #5

    Прекрасно е учениците да имат достъп до Интернет. Само че чух, че любимия на царя и Миленчо Спас Русев ще гушне безумни парички от тази сделка, а втората оферта дори не са я и отворили, защото била за по-малко пари (и очевидно не се е предвиждал гювеч за царските помияри). Дано не съм права, ама информацията ми е много официална....

  6. ПЕТКА
    #4

    ДАЙТЕ НА МЛАДЕЖТА ИНТЕРНЕТ ТА ДА РАЗБЕРЕ КАКВИ НИ УПРАВЛЯВАТ.

  7. Бронти
    #2

    хахa 128kbyte/s то не стига само за секретарката... как го виждате разделено на 60 компютъра...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.