Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

10,408 млрд.долара е външният дълг в края на май

0 коментара

От януари до май т.г. външният дълг на България е намалял с 217,1 млн. долара и в край на май възлиза на 10,408 млрд. долара, съобщи днес Българска народна банка. Нивото на външния дълг спрямо Брутния вътрешен продукт е 73,5 %, спрямо 78,4 на сто в края на декември 2001 година.

Публичният дълг на страната в края на май е в размер на 8,376 млрд. долара и представлява 59,1 на сто от БВП. Намалението му за пет месеца е с 3 на сто. В края на миналата година публичният дълг е бил 63,7 на сто от БВП.

Към 31 май дългът на правителството възлиза на 7,639 млрд. долара, намалението е с 1,2 на сто спрямо края на декември.

Външните задължения на частния сектор възлизат на 2,032 млрд. долара, увеличението за петте месеца е с 43 млн. долара.

45,8 % от брутния външен дълг е под формата на ценни книжа, 45,1 % са финансови заеми, 7,2 % - търговски кредити и 1,9 % - депозити на нерезиденти.

От януари до май за обслужването на брутния външен дълг са платени 746,3 млн. долара главници и 171,1 млн. долара лихви.

По обслужването на дълга на публичния сектор са платени 773,6 млн. долара, от които 610,1 млн. долара за погасяването на главници и 163,5 млн. долара - за лихви. В сумата за главниците е включен и размерът на изкупените брейди облигации по сделката за замяната им с глобални облигации.

Размерът на получените нови кредити и депозити е 595,2 млн. долара. 71,7 на сто - 426,8 млн. долара, са за публичния сектор. В сумата влизат постъпленията от емитираните в евро глобални облигации по пазарната им стойност.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.