12 ветропарка край Калиакра с обща предупредителна система за птици

сн: Архив

В обща система за ранно предупреждение за прелитащи птици се обединиха 12 ветропарка, работещи в защитената зона "Калиакра“, съобщиха от "Ей И Ес България", която е оператор на най-големия от тях – "Свети Никола".

Този ветропарк разполага още от самото начало на експлоатацията си с такава система, която информира за ята птици и може дори да спира перките на енергийните мощности. Присъединяването на останалите оператори на ветроенергийни мощности в региона е част от изискването, което трябва да изпълни България като част от решението на Съда на ЕС относно нарушаването на екозаконодателството при изграждането на шест от ветропарковете в защитената зона "Калиакра".,

Интегрираната система минимизира риска от сблъсък на птици с въртящите се части на вятърните генератори, чрез спиране на единични, групи турбини или цели вятърни централи, както и изпълнява мониторингова програма през рисковите периоди за видовете с консервационна значимост, посочват от "Ей И Ес".

За да се гарантира независимост и обективност на предприеманите мерки, компаниите, обединени в създаването на Интегрираната система за защита на птиците, възложиха дейностите на специализирана орнитологична консултантска компания, която разполага с необходимите професионални експертизи за провеждане на ефективни дейности по наблюдение и защита на птиците и има дългогодишен опит в тази област.

Системата обединява информация от няколко радарни системи и прилага общ мониторинг на цялата защитена зона. Специалисти-орнитолози, в допълнение към радарните данни, ежедневно наблюдават птиците в района, оценяват потенциалните рискове и при необходимост издават заповеди за спиране на турбини.

Системата за ранно предупреждение вече разполага със собствен уеб-сайт (www.kaliakrabirdmonitoring.eu), на който се публикуват седмични и месечни бюлетини и сезонни доклади за дейността ѝ. В тази специално създадена директория може да бъде открита информация за наблюдавани в защитената зона видове птици, техния брой, както и датата и продължителността на всяко спиране на турбините.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?