123-ма души са призовани като свидетели по делото за пожара във влака София-Кардам

Окръжният съд в Плевен определи между 13 и 17 юли да започне делото за пожара във влака София - Кардам миналата година, при който загинаха девет души. Това съобщи съдия Силвия Кръстева, говорител на съда.

В тези дни по определен вече график ще бъдат разпитани 123-ма свидетели. Началото на заседанията ще бъде от 9.30 ч.

Определен е тричленният съдебен състав.

Обвинителният акт по случая бе внесен в съда на 16 май т.г. Трима служители на железниците ще се изправят пред съда по обвинение за предизвикване на смъртта на деветимата пътници.

Георги Иванов, заместник-директор на предприятие "Пътнически превози", който е разпоредил страничните врати на вагоните да бъдат заключени с каре и щифт, е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост при условия на независимо съпричастие. Максималната присъда за престъплението е до 5 години затвор.

Кондукторът на кушет-вагона Георги Георгиев от Варна и началникът на влака Иванка Костадинова от Лом са обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост. Те могат да получат от 5 до 15 години лишаване от свобода.

За посочените дати е разпоредено да бъдат призовани тримата подсъдими, експертите и пострадалите.

След повече от година разследване прокуратурата установи, че пожарът е причинен от късо съединение в осветлението на купето, откъдето е тръгнал огънят.

Споделяне

Още по темата

Още от България