Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

1600 полицаи ще пазят реда по време на протеста срещу БФС

Бойко Борисов също коментира хаоса около двубоя

3 коментара
Полицията на пистата на стадион "Васил Левски" по време на последния мач межуд ЦСКА и Левски, Сн. БГНЕС

Близо 1600 полицаи ще се грижат за обществения ред преди, по време и след футболния мач между България и Унгария от евроквалификациите в София, съобщиха от СДВР на съвместен брифинг с представители от Българския футболен съюз.

"Към настоящия момент за цялата охрана на футболната среща са планирани около 1600 полицейски служители, но в случай че е необходимо, могат да се привлекат и допълнителни такива сили от крайните райони на София", заяви главен инспектор Иван Георгиев от СДВР.

Той поясни, че ще бъде създадена необходимата органиация за опазване на обществения ред.

IИван Георгиев, СДВР
Инспектор Иван Георгиев, СДВР, Сн. БГНЕС

"Има спонтанно възникнали мероприятия, които са организирани през социалните мрежи. Малко преди началото на брифинга получихме уведомление, което е подадено на столична община, за провеждане на протестно мероприятие. Мястото е на ул. "Гурко" в участъка между "Христо и Евлоги Георгиеви" и булевард "Васил Левски". Много е възможно да се създаде огранизация на пътното движение. За да може да се осигури нормалното провеждане на футболната среща, около стадиона ще бъде обособена охранявана зона. Тя ще бъде с полицейски ленти и парапети и над тях ще бъдат наредени полицейски служители", каза Георгиев.

По-късно и от Столичната община съобщиха, че движението на коли около Националния стадион ще се спира само по преценка на полицията и няма да засяга градския транспорт.

Основната цел е да не се опорочи провеждането на двубоя, чиято органиация предизвика редица полемики през последната седмица.

Георгиев призова гражданите да проведат мирен протест, като предупреди, че срещу тези, които извършват противообществена проява, ще бъде приложена строгостта на закона.

Той допълни, че полицията ангажимент за охраната на футболната среща, като за сигурността на стадиона ще се грижат три охранителни фирми, но ако се наложи, полицията ще съдейства.

Георгиев каза, че по-късно в сряда ще проведат работна среща с един от организаторите на протеста. Той е представител на един от столичните клубове.

По-късно от Столичната община съобщиха, че кметът на София Васил Терзиев е разговарял с директора на СДВР - главен комисар Любомир Коларов, за мача в четвъртък. "Като кмет на София и като човек, който обича футбола, бих искал в София да се провеждат футболни срещи, на стадионите да има публика и в същото време да бъдат гарантирани сигурността и реда в нашия град. Протестите са знак, че в последните години футболът в България не се развива на нужното ниво и има нужда от промяна", коментира Васил Терзиев.

Както Mediapool писа, зад организацията на протеста стоят фенове на различна възраст и с различна клубна принадлежност, които се вълнуват от футбола в България още от 90-те години.

"Ние не сме виновни"

От Българския футболен съюз отново не поеха отговорност за хаоса около провеждането на футболната среща.

На 4 ноември Българският футболен съюз направи безпрецедентна промяна за последното домакинство на националния отбор в квалификациите за Европейското първенство през 2024 г.

Без наказание и напълно доброволно мачът бе преместен от София в Пловдив, при това без публика. В понеделник обаче от Община Пловдив обявиха, че не могат да предоставят съоръжението на БФС.

По програма мачът трябваше да се проведе в София, където фенове от цялата страна щяха да протестират срещу 18-годишното управление на Борислав Михайлов и приближените му. В крайна сметка във вторник офицално двубоят бе върнат в София, но пред празни трибуни, а новината първо бе съобщена от унгарците и едва след часове потвърдена от БФС.

През цялото време от БФС отказват да поемат отговорност за хаоса. Те се оправдаваха с официално писмо от УЕФА, с което се препоръчва мачът да бъде преместен на стадион "Христо Ботев" в Пловдив при закрити врата. След като от Община Пловдив отказаха да предоставят "Колежа“, БФС остро ги критикуваха, но отново не поеха отговорност, че не са ги предупредили в срок, за да може да се отложат планираните ремонтни дейности.

Оправданията бяха повторени и на брифинга във вторник от зам.-изпълнителния директор на БФС Христо Запрянов.

"Ако има петно върху българския футбол, цялата тази промяна се случи заради препоръки на УЕФА. Не може от БФС да се чувстваме виновни", каза Запрянов, цитиран от dsport.

След вчерашната си среща с министъра на спорта Димитър Илиев изпълнителният директор на БФС Борислав Попов повтори същата теза, като отбеляза, че решението е на УЕФА, a не на БФС.

Съвместен брифинг на БФС и СДВР
Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов ( по средата) и неговият заместник Христо Запрянов (отдясно) по време на брифинга на БФС и СДВР, Сн. БГНЕС

"Съжалявам, че мачът ще се играе без публика. Магията на футбола е във връзката между феновете и играта. Някой трябва да дава обяснения защо се стигна до тук. Ние ще търсим отговорност от виновните. Не може да спрем хората да протестират. Разграничаваме се от всяка форма на обиди и расистки прояви, но който иска да протестира - явно има основание да го направи", заяви пък министър Илиев, цитиран от Sportal.bg

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев
Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, Сн. БГНЕС

Във вторник вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков също заяви в ефира на бТВ, че решението е на УЕФА, и въпреки че националният отбор няма резултати, федерацията съществува по перефектен начин. Той упрекна държавата, че не се грижи достатъчно за футбола и няма качествени стадиони. Лечков също така каза, че футболът е само игра и не вижда с какво толкова сме се изложили. Своята оставка пък ще хвърли, когато види проект за стадион.

"Аз съм част от БФС, защото плащам за футбол всеки Божи ден. Не може да се сравняваме с Унгария, там премиерът е друг, той направи стадиони. Ние продължаваме да си функционираме като федерация. Ние сме член на УЕФА. Тя организира мачовете от квалификациите за европейското първенство. УЕФА е получила сигнал от СДВР и взима решението да се играе без публика."

От Унгарската футболна федерация през миналата седмица обаче заявиха, че решението е на БФС, които са поискали промяната от УЕФА.

"Срам"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи събитията като срамни и допълни, че е нодопустимо да лишиш публиката от възможността да посещава стадиона. Той изтъкна и приятелството си с Виктор Орбан и заяви, че унгарците се шегуват, че в България, след края на мандата на правителството на Борисов, не може да се организира дори ваканция.

Борисов вече веднъж успя да свали Михайлов от власт. Това се случи през 2019 г., когато "лъвовете" загубиха катастрофално с 0:6 срещу Англия в София. Вечерта обаче ще се запомни с множеството расистки скандирания и обиди по английските национали и последвалия широк международен отзвук.

Събитията доведоха до спешна намеса на тогавашния премиер Бойко Борисов. Той обяви, че сваля доверието си от Михайлов, а пък за по-голяма ефективност се стигна и до спешна акция на ГДБОП и спецпрокуратурата във футболната централа в Бояна. Под този натиск Борислав Михайлов бе принуден да подаде оставка.

Все пак това се оказа временно. За изненада на всички той оттегли оставката си през април 2021 г., когато Борисов вече не бе на власт. През октомври същата година Михайлов спечели съмнително свикания извънреден Конгрес на БФС и така си осигури властта за следващите 4 години. 

Протестът

Началото на протеста ще бъде в 17:00 часа в четъвртък, а протести може да има и в цялата страна. Призивът на организаторите е хората, които не могат да протестират в София, да го направят пред клубния стадион в техния град или пред зонален съвет на БФС. Зонални съвети има в Пловдив, Велико Търново и Варна.

Феновете на ЦСКА официално обявиха, че ще присъстват на протеста, като започват да се събират в 16:00 часа в четъвртък на стадион „Българска армия“.

Малцина унгарски фенове също ще подкрепят българските привърженици в тяхната кауза. В публикация във фейсбук те остро критикуваха действията на БФС, след като вчера и федерацията определи действията на БФС като безпрецедентни и неспортсменски. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Антон
    #3

    Бобиту е пич... За пръв път в БГ-футбола успя да уреди мач, който ще е по-интерсен извън стадиона.

  2. Kruger
    #2

    Алоо, инспектор Георгиев, "противообществена проява" извършиха БФС, така че ги хвайщайте и прилагайте "строгостта на закона":)

  3. кривак
    #1

    Боклук некадърен и крадлив след твоето управление трева не никне вече.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.