20 персонални съдебни иска срещу Станишев

Двайсет персонални иска срещу премиера Сергей Станишев (БСП) ще бъдат внесени в Софийския районен съд до вторник, обявиха от Гражданската инициатива “Справедливост” (ГИС), цитирани от БНР. В тях се твърди, че министър-председателят е нанесъл морални вреди с изказването си “кой нормален човек, извън политическия го вълнува темата с досиетата”.

Преди 20 дни Станишев заяви по повод обявяването на депутати, сътрудничели на бившата Държавна сигурност (ДС), че осветяването на сътрудниците на репресивните комунистически служби има по-скоро “историческа стойност и никой човек извън политиката не се интересува от тях”.

В понеделник “Справедливост” обяви, че в исковите молби щетите, нанесени от премиера, се оценяват за 10 000 лв., но искането обезщетение е за 100 лв.

Междувременно от ГИС съобщиха още, че 38 депутати от опозицията са подкрепили подписката за импийчмънт на президента Георги Първанов. За разглеждането на искането в Народното събрание е необходима подкрепата на 60 народни представители, а за внасянето му в Конституционния съд – одобрението на 2/3 от депутатите.

От “Справедливост” коментираха, че 13 опозиционни депутати са отказали да се подпишат под искането за отстраняването на президента.

В края на август депутатът от ДСБ Нено Димов стартира подписка за импийчмънт на държавния глава, заради това, че е скрил миналото си като сътрудник на бившата ДС с псевдоним “Гоце”. В мотивите на искането на Димов, които са изготвени със съдействието на Асоциацията на свободното слово “Ана Политковская”, се казва, че в конституцията са заложени две възможности, по които може да се иска предсрочно отстраняване на президента.

Първата е, ако той е извършил държавна измяна, а втората е, ако чрез своите действия е нарушил конституцията. Според текста на искането, Първанов е извършил и двете.

Споделяне

Още по темата

Още от България