Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2010 - 2012 г. са най-подходящи за спиране на 3 и 4 блок в Козлодуй

0 коментара

До 2020 г. потреблението на електроенергия от населението в България ще намалява за сметка на потребения от промишлеността ток. Причината е прилагането на ценовата стратегия за битово потребление - постепенно нарастване на цената на еленергията за бита до покриване на производствените разходи плюс печалба за производителите, както и отварянето на електроенергийния пазар в България.

Това се предвижда в разработка на НЕК за потреблението и производство на електроенергия в периода 2002-2020 г., базирана на данни на Агенцията за икономически анализи и прогнози към Министерството на финансите. Разработката на НЕК бе представена днес в министерството на енергетиката.

Главният инженер и член на Съвета на директорите на Националната електрическа компания Митю Христозов заяви, че производството на електроенергия в България за 2001 г. е 43,965 милиарда киловатчаса. За същия период потреблението за вътрешния пазар е 36,965 милиарда киловатчаса, а изнесената електроенергия - 7 милиарда киловатчаса.

Според прогнозите, през 2020 г. България ще потребява между 49 и 54,2 мил.киловатчаса електроенергия, а ще произвежда между 54 и 59,5 мил. киловатчаса.

Както в енергийната стратегия, така и в разработката на НЕК развитието на сектора се базира на запазване на значението на ядрената енергетика, преминаване на газ и разширено използване на възстановими източници като вятър и вода.

Прогнозата на НЕК почива на предположението на Европейската комисия, че след 2010 г. цената на природния газ ще се повиши с 5 процента. Според същата прогноза, цената на въглищата и мазута няма да се променят.

От НЕК смятат, че до 2020 г. трябва да бъде намалена значително енергоемкостта на икономиката, като песимистичния вариант е 30 %, а оптимистичният - 40 процента.

Според сметките на експертите на НЕК, заложени в плана за развитие на електроенергийния сектор, при извеждане на 1и 2 блок на АЕЦ "Козлодуй" ( общо 800 мегавата) в края на тази година, страната ни ще има необходимост от 500 мегавата нови мощности, които могат да дойдат от съществуващи вече централи.

Графика за изграждането на нови мощности ще зависи и от точната дата, на която ще бъдат спрени 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". Според сметките на НЕК, включващи остаряването и на други сега съществуващи производствени мощности, при спирането на 3 и 4 блок България ще се нуждае от въвеждането на 1500 мегавата мощности. Според експертите на НЕК най-изгодно ще бъде 3 и 4 блок да бъдат изведени през 2010 и 2012 г.

В плана се прогнозира също, че за периода 2010-2020 г. България ще трябва да инвестира в нови мощности за 2 200 - 2 400 мегавата.

През 2003 г. ще започне рехабилитацията на първи блок на ТЕЦ "Марица изток 3". До 2006 г. последователно ще се обновят и останалите три блока на централата.

От 2005 до 2007 г. ще се обновят 1, 3 и 4 блок от ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД. Новите реактори на централата ще се рехабилитират в годините от 2009 до 2012 година.

Шестте блока на ТЕЦ "Варна" ще се обновяват последователно между 2007 и 2012 година. Рехабилитацията на първи блок на ТЕЦ "Бобов дол" ще се извърши 2007 г., а на 2 и 3 блок от същата централа - съответно през 2013 и 2018 година.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.