Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2,235 млрд. лв. за здравеопазване ще иска Гайдарски за догодина

0 коментара

Доклад за искане за увеличаване на парите за здравеопазване до 2.235 млрд. лв. и разходите да достигнат 4.9 процента от брутния вътрешен продукт,  внася в Министерски съвет утре министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски. Това съобщи самият той по време на заседание на парламентарната здравна комисия в четвъртък.

Общо в бюджета на МЗ трябва да има 572 млн. лв., а в този на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) – 1.450 млрд. лв., пише в доклада си Гайдарски.

При заложени между 4.2 и 4.4 процента от брутния вътрешен продукт за здравеопазване за следващата година, МЗ не може да гарантира реализирането на целите и приоритетите си, допълни той. 4.4 процента от БВП са 1,996 млрд. лв., с което ще се получи хроничен недостиг във финансирането на болниците, посочи още здравният министър.

В бюджета на Министерството на здравеопазването, за болниците трябва да има 140 млн. лв., а са заложени 50 млн. лв., допълни министърът. За плащането на животоспасяващи и животоподдържащи лекарства са необходими 130 млн. лв., а са заложени 62 млн. лв.. Това ще доведе до прекъсване на терапията на тежкоболни пациенти и влошаване на здравето им, отбеляза Гайдарски.

Ако се наложи да се деблокира резервът на НЗОК в БНБ и да се вземат от него 450 млн. лв., това ще доведе до повишаване на здравно-осигурителната вноска от 6 процента на 10-12 процента, допълни министър Гайдарски.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.