247 блока вече са с договори за саниране

247 блока вече са с договори за саниране

Над 1500 сдружения на собствениците на жилищни сгради са се регистрирали за участие в Националната програма за енергийна ефективност на мнигифамилните жилищни сгради само за три месеца.

От тях 247 вече имат сключените договори с Българската банка за развитие за финансиране. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

"Общините започват дейностите по избор на изпълнител за енергийно обследване на сградите и тяхната конструктивна устойчивост. Аз съм оптимист , че в края на лятото, есента ще видим ефекта от първите сгради", отбеляза Павлова.

Към момента все още обаче не е осигурен необходимия 1 млрд. лева за да започне санирането. Последно премиерът Бойко Борисов каза, че за нея ще получим финансиране по плана "Юнкер".

Регламентът за този европейски проект обаче все още не е приет. Няма яснота и по какви правила ще бъдат избирани проектите.

Единственият примерен български проект, посочен в документ на ЕК, като сигурен за финансиране е газовата връзка между България и Гърция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?