Най-голям интерес има в Благоевград, Хасково и Бургас

Едва 1.5% от имащите право са пожелали безплатно саниране

Правителството промени правилата, за да насърчи хората да кандидатстват

Едва 1.5% от имащите право са пожелали безплатно саниране

Едва 1.5% от имащите право са пожелали държавата да им санира безплатно блоковете. Изключително слабият интерес е причината правителството да облекчи условията за кандидатстване, които се оказват една от основните пречки, стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Другата е "облъчването" на обществото, че след санирането държавата ще им вземе жилищата, коментира арх. Влади Калинов от Столична община пред Mediapool.

Има и трета, която управляващите не признават – провала с безплатното саниране с европейски пари по оперативна програма "Регионално развитие". По нея до момента са обновени само два блока в София, въпреки че още около 150 чакат от две години това да се случи. Това също демотивира хората, коментираха от Сдружение на собствениците на етажната собственост пред Mediapool. По новата Национална програма също няма яснота кога ще започне санирането, като най-оптимистичните прогнози са за средата на лятото.

Така равносметката към момента е, че от общо над 70 000 панелни блока, имащи право на безплатно саниране, едва 1068 са подали заявления в съответната община. От тях 906 са одобрени за финансиране, като 862 етажни собствености са сключили договори с общината за реконструкцията, сочат данните на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

По наши изчисления до септември - октомври ще достигнем поне до 2000 сгради, които да бъдат финансирани по Националната програма, оптимист е министър Павлова. Тя посочи, че до момента три сгради са в напреднал етап, защото имат енергийно и техническо обследване и в момента се избира изпълнител, който да направи проектирането и реалното строителство.

Средната стойност на тези сгради при средно три входа, с 8 етажа и 3 апартамента на етаж варира между 450 000 лв. и 580 000 лв. за всички енергийни мерки, каза Павлова.

Най-силен е интересът в Благоевград, най-слаб - в Монтана

Най-голям интерес към Националната програма има в Благоевград – 124 подадени заявления, Хасково – 86, Бургас – 82, Пловдив – 79. Едва на пета позиция е София – с 63 заявления на етажни собствености от над 2800 блока, които имат право на безплатно саниране.

В други големи градове картината е още по-отчайваща. Във Варна интерес са заявили едва 29 блока, в Русе – 22, а в Плевен – 23. Най-слаб е интересът в Монтана – 6, Силистра – 9, Разград – 12, Търговище и Видин – по 16 заявления, сочат данните на МРРБ към момента.

Причините за това са много – задължителното условие за 100% съгласие на собствениците, недоверието, когато сградата е с няколко входа, и други, коментира зам.-кметът по строителството в Столична община Ирина Савина. Столичани са най-много облъчени, че ще им се случат беди, ако си санират блока, като например, че след това ще им вземат жилището, което е абсолютна лъжа, коментира арх. Влади Калинов.

Той посочи ползите от санирането - безплатен технически паспорт на сградата, който от 2017 г. става задължителен, по-ниски сметки за отопление, вдигане на цената на жилищата и промяна на облика на градовете.

Министър Павлова, зам.-кметът Савина и арх.Калинов се надяват, че след като хората видят ползите от санирането и с облекчаването на условията интересът да се засили.

Промените

Блокове с 32 апартамента, а не с 36 както беше досега, 95% съгласие на живеещите, а не 100% и възможност за саниране на една блок секция, а не на цялата сграда са трите основни промени по условията за кандидатстване, които одобри правителството. Тези правила обаче ще се прилагат по преценка на общините и по изключение.

"За да се облекчат условията за кандидатстване по програмата по изключение и по своя мотивирана преценка общината може да допусне одобрение на сграда, ако не са представени документи/декларации за осигуряване на достъп до всички самостоятелни обекти", предвиждат новите промени в правителственото постановление номер 18 от 2015 г.

Изключението може да се прилага за не повече от 5% от самостоятелните обекти в сградата. В този случай общината трябва да намери подходящо техническо решение, да се извършат дейностите по обновяването, включително и в съответните самостоятелни обекти, при необходимост, за да се постигане цялостна визия на сградата и клас на енергопотребление "С".

Тази промяна е направена, защото натрупаният опит досега показва, че винаги в една сграда има по един, два апартамента, в които има несъгласни или пък не могат да бъдат открити, защото са заминали в чужбина или пък са починали.

Другата промяна в правителственото постановление предвижда пак по изключение и по преценка на общината през 2015 г. да могат да бъдат одобрявани за обновяване и сгради с минимум 32 самостоятелни обекта с жилищно предназначение, които са построени преди 1975 г. и са с доказани конструктивни проблеми.

Това се прави заради получени много жалби от граждани и по настояване на Националното сдружение на общините, обясни министър Павлова. Досега блоковете с под 36 апартамента нямаха възможност да кандидатстват по програмата.

Третата промяна е свързана със сградите с голям брой входове. Тя предвижда при невъзможност за участие на цялата група и по преценка на общината, от съответната група да бъде допуснато да кандидатстват по програмата минимум половината от свързаните блок-секции/сгради, които следва да покриват изискването за минимум 36 самостоятелни обекта и да са последователно разположени. Това изключение важи за група от минимум от две блок-секции или за група от повече от две свързано застроени сгради. Под блок секции не следва да се разбира отделен вход, а от фуга до фуга, обясни арх. Калинов.

На ход са общините

За разлика от програмата за обновяване на домовете, която се финансира с европейски средства и изпълнението ѝ е изцяло отговорност на регионалното министерство, при Националната програма са саниране отговорни тя да се случи са общините.

Съгласно методическите указания общината отговаря за цялостното техническо и финансово администриране на програмата на своята територия и следва да прецени, чрез избраните изпълнители, най-подходящото решение за всяка сграда с цел подобряване на цялостната ѝ визия, каза министър Павлова.

Местната администрация трябва контролира и изпълнението на дейностите по обновяването за да се гарантира доброто им качество, включително при одобрението на инвестиционния проект и издаване на разрешението за строеж за сградите.

Общините трябва да поддържат и постоянна връзка с одобрените сдружения на собствениците. Собствениците пък трябва да са запознати с всяка стъпка и дейност, които предстоят в техните жилища и сгради.

В момента в Столична община тече процедура по избор на проектанти, които да направят проекта за съответния блок. Предстои да бъде пусната поръчката и за избор на строители, като за всеки блок ще се избира отделна фирма, а няма да се сключва рамково споразумение, както беше по програмата с европарите.

Водещият критерий при избора на изпълнител е най-ниската цена. Заложили сме обаче такива критерии, които да гарантират добро качество и да няма дискриминация на участниците, каза арх.Калинов.

Зам.-кметът по строителството на София Ирина Савина се надява, ако няма обжалвания на процедурата, най-късно в началото на юли обновяването на сградите да започне.

В момента най-голям интерес в София има от живеещите в районите "Искър" - където са жилищните комплекси "Дружба", "Слатина", "Младост", "Изгрев", "Кремиковци" и "Триадица", посочи Савина.

Родното място на премиера Бойко Борисов – Банкя, както и Панчарево за момента не могат да кандидатстват по Националната програма за саниране, уточни арх.Калинов.

Правителството обмисля ограничението за тухлените сгради да отпадне от 2016 г., като те ще имат възможност да кандидатстват и по новата програма "Региони в растеж", която се очаква да бъде одобрена от Брюксел до средата на годината. За еднофамилните къщи пък се мисли да получат финансиране по линия на оперативна програма "Околна среда", която също все още не е одобрена от Европейската комисия.

В очакване на финансирането

Все още не е осигурен и единият милиард лева за Националната програма за енергийна ефективност на блоковете. Първоначалната идея това да бъде заем от Световната банка или друга международна финансова институция претърпя промяна и сега се разчита на финансиране по т.нар. план "Юнкер". Това съобщи лично премиерът Бойко Борисов неотдавна, като представи новината като договорена с председателя на Европейската комисия.

Към момента обаче Европейският парламент все още не е одобрил регламента за Европейския фонд за стратегически инвестиции, чрез който ще се финансира планът "Юнкер". Очакванията са в най-добрия случай първите проекти да тръгнат в края на годината.

Така че реално, ако правителството държи санирането да тръгне по-рано, то най-вероятно ще стане с пари от бюджета.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?