40 загинали, 70 ранени при атентати с коли бомби в източен либийски град

Взривовете на три коли бомби разтърсиха източния либийски град Коба. Загиналите са 40 души, а ранените са 70, съобщават местни източници от силите за сигурност и здравните органи, цитирани от Ройтерс.

Засега няма поета отговорност, но председателят на парламента Агила Салех Иса каза, че изглежда бомбите са били в отговор на египетските въздушни удари по намиращия се недалеч град Дерна - гореща точка на радикалния ислямизъм.

В понеделник Египет предприе авионападения срещу предполагаеми цели на "Ислямска държава" в Дерна, ден след като групировката разпространи видеозапис с екзекуцията на работници египетски християни /копти/.

По данни на местния щаб по сигурността и общинската управа в Коба днес на бензиностанция в града са избухнали три бомби. Самият председател на парламента Агила Салех Иса е родом от това населено място.

"Обявяваме седемдневен траур за жертвите от Коба", каза той пред телевизия "Ал Арабия". "Мисля, че тази операция е отмъщение за станалото в Дерна".

Официален източник от силите за сигурност посочи, че при атентатите с колите бомби вероятно става дума за самоубийствени нападения, но че засега няма повече подробности.

Либия е в хаос, в страната има две правителства и два парламента, които си оспорват легитимността четири години след свалянето от власт на Муамар Кадафи, отбелязва Ройтерс.

Споделяне
Още по темата
Още от Свят

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?