70% от фирмите не одобряват антикризисните мерки

Бизнесът е разделен в оценките си за различните ДДС ставки и чакалнята за еврото

Радосвет Радев

Огромното мнозинство от предприемачите в България не одобряват антикризисните мерки на правителството в подкрепа на бизнеса. 70% имат отрицателно становище, а едва 17% - положително. Противоепидемичните мерки пък срещат 27% подкрепа и 57% неодобрение.

Това е един от основните изводи в ежегодното проучване на Българската стопанска камара (БСК), което прави равносметка на икономиката през изминалата година. То е проведено в периода 10 ноември - 10 декември сред 810 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на икономиката, стана ясно от представянето на председателя на камарата Радосвет Радев.

От другите важни събития през годината силно положително е оценен единствено отказът на правителството от въвеждането на Наредба Н-18 с новите изисквания за касовите апарати и софтуера за тях. Колебливо е отношението към присъединяването на България към чакалнята за еврозоната (48% подкрепа и към 50% с отрицателно или без мнение) и към въвеждането на диференцирани ставки на ДДС (49% подкрепа и 39% неодобрение).


Графики: Българска стопанска камара

За последното десетилетие 2020-а е най-наситената с бизнес негативизъм година - и като оценка на актуалното състояние, и като визия за бъдещето. Единствената близка по стойности е била 2011 г., в която все още се е усещала умората от предишната икономическа криза.

Любопитното е, че предприемачите имат много негативни очаквания за развитие на икономиката през 2021 г. - 70% прогнозират спад, но правят доста по-добри прогнози за развитието на тяхната собствена фирма.

34% смятат, че ще увеличат производството, а 27%, че ще го запазят. 43% смятат да предложат нови продукти и услуги, а 73% или ще запазят работните заплати, или ще ги увеличат.

Във връзка с пандемията от Covid-19 над 50% от фирмите са се отказали от планирани инвестиции, 42% са съкратили персонал, а 41% са преминали частично или напълно към дистанционна работа. Някои (19-23%) обаче са реагирали по-гъвкаво и са се преориентирали към онлайн продажби, трансформиране на производство, промяна на продукти и пазари.

Най-работещи антикризисни мерки за бизнеса се оказват схемата за запазване на заетостта 60/40, от която са се възползвали 28% от фирмите, както и грантовете за малките предприятия от 3000 до 10 000 лв. - 27%. От мораториума върху плащанията по кредитите са се възползвали едва 17% от предприятията. Редица фирми от секторите "Транспорт" и "Туризъм" също са ползвали различни държавни мерки. 

54% от предприемачите посочват, че изобщо не са ползвали антикризисните програми на правителството по различни причини.

Само 9% обаче твърдят, че нямат нужда от подкрепа в кризата. Ако можеха да избират, повечето фирми имат нужда от поемане на част от заплатите на работниците, нулева ставка на данък печалба за две години и безвъзмездна ликвидна подкрепа. 

73% от фирмите отчитат намален оборот през годината, а 56% - намаляване на работните места. В същото време 29% от фирмите твърдят, че заплатите са се увеличили, а 26% - че са намалели. 

От държавните институции бизнесът има най-голямо доверие на президента, омбудсмана, регионалните здравни инспекции, НАП и общинските администрации, а най-малко - на Народното събрание и правителството. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?