Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

800 души ще бъдат разпитани за взривовете в склад на ВМЗ-Сопот

Гръмналите нурсове са пламтели като заря, но цехът бил така обезопасен, че и да стане авария, тя да е локална

6 коментара
Сн. БНТ

Няма опасност за нови взривове в складовата база на ВМЗ-Сопот край с. Иганово, където 2000 неуправляеми ракетни снаряди (НУРС) гръмнаха в събота вечер по неизвестни засега причини. За разлика от други подобни инциденти, при този няма нито жертви, нито пострадали, няма дори изпочупени прозорци.

Предполагаемото количество на тротиловия еквивалент на взривните вещества е вероятно над 1000 килограма, каза главният секретар на МВР Георги Костов след заседанието на кризисния щаб в неделя следобед. По думите му, ще се работи по всички възможни версии като причина за аварията, включително и за саботаж.

800 души ще бъдат разпитани за снощните взривове в цеха за боеприпаси, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов: "В момента се провеждат над 40 разпита. До момента трябва да са проведени поне половината от тях. В рамките на следващата седмица трябва да бъдат разпитани 800 човека, направена е необходимата подготовка от страна на полицията заедно с прокуратурата. Всеки, който е работил, не само на тази територия, на тази площадка, тука става въпрос за боеприпаси, които са изготвени на други места и са складирани тук".

Направените проби не са установили замърсяване на въздуха. Първият оглед, извършен в неделя сутринта с безпилотен летателен апарат, както и чрез тежка техника във външния периметър, не е открил кратер и поражения извън засегнатия склад, заяви командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков.

Два автомобила "Пустинна котка” заедно с дознатели и сапьори приключиха в неделя по обед огледа за невзивени боеприпаси и осколки на 1 километър от взрива и не откриха такива.

За да стигнат експерти до самия взривен склад, трябва да изтече 24-часовият технологичен срок от настъпването на инцидента, който е станал в 19.30 ч. на 21 март. Според главния секретар на МВР проверката най-вероятно ще се направи в понеделник, когато е сигурно, че няма да има риск за екипите.

Канонадата от взривения склад е продължила близо час. Очевидци разказаха, че небето се е осветило като заря. Огнените кълба се виждали от Калофер и Розино. Към мястото на инцидента веднага бяха изпратени линейки и пожарни, като се изчакваше взривовете да спрат, което стана около 22 ч. Оттогава не е имало нито един взрив. Хората се успокоиха се върнаха по домовете си.

Няма опасност за живеещите в района и за работещите във ВМЗ

Властите обявиха, че няма опасност за живеещите в района, както и за работещите в базата на Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) в Иганово. Възстановено е и движението по подбалканския път София - Бургас в района на селото, намиращо се на около 2 км от склада.

По време на взрива вътре в склада не е имало хора. Там се съхранява готова продукция, произведена от други цехове в завода. Складът е ламаринен, неотопляем, без ток, каза директорът на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев.

"Там производствени дейности не се осъществяват. Там има само двама охраняващи. Един от тях е подал сигнала за пожара и са евакуирани незабавно. От самото начало е действано изключително професионално, няма причина за притеснение за човешки жертви, ситуацията е овладяна”, увери министърът на икономиката Божидар Лукарски.

От високо се виждат разхвърляни ламарини, предпазните стени са изиграли своята роля, за да се ограничи силата на експлозията и да не бъдат засегнати останалите складове. В момента не можем да кажем как е възникнал взрива, заяви директорът на завода и допълни, че след като влязат на място, ще могат да преценят каква е причината.

Ген. Шивиков: Станалото станало. Медиите трябва да успокояват, не да безпокоят

"Не гоним нормативи. Станалото е станало. Медиите трябва да успокояват, не да безпокоят”, призова ген. Шивиков.

Няма счупени стъкла нито в административната сграда нито в района на военния завод и близките селища. Това според Стенчев "идва да покаже, че взривът не е бил толкова силен".

На мястото на взрива са специалисти от Министерството на отбраната, от "Военна полиция", главният секретар на МВР Георги Костов, окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. По случая е образувано досъдебно производство.

Принципал на ВМЗ-Сопот е Министерството на икономиката.

Цехът бил така обезопасен, че и да стане авария, тя да е локална

Ген. Шивиков и Георги Костов подчертаха, че аналогията с пораженията от други подобни взривове е неуместна.

Складът е временна конструкция, уточни Костов. Той каза, че "взривът е насочен изключително нагоре и настрани не е имало взривни вълни", а "другите складове е нямало и хипотеза да пострадат. Мислено е дори и да стане авария, тя да остане локално".

Взриви се склад с готова продукция, в Иганово нямаме производствени мощности, каза изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев.

Той отхвърли критиката, че съхранението на боеприпасите е некачествено. По думите му е сработило е съоръжение, чието предназначение е да предпази съседните сгради от разпространение на взривната вълна. Няма опасност за другите складове, дори и за тези, които са на стотина метра от взривения, каза той.

"За съжаление, работим с взривни материали и винаги има опасност от инциденти", коментира Стоенчев.

Взривените конвенционални боеприпаси не отделят вредни химични вещества. Въпреки това на място спешно беше изпратена мобилна лаборатория на Регионалната инспекция по околната среда. Резултатите показаха, че няма замърсяване на въздуха над допустимите норми.

Случаят с взрива в склада бил като бомбаж на компот

Все още никой не може да каже каква е причината за тежкия инцидент.

"Това, което стана снощи, и мен озадачава”, каза инж. Иван Стоенчев. "Аз не вярвам да е от изделията. От инцидента през 1978 г. досега не е имало такава авария”, допълни той.

Гръмналият склад се намира точно до границата на охраняемата зона, най-близко до околните селища, каза директорът на завода, според когото поради тази причина е бил почувстван по-силно от хората.

Стоенчев отказа да коментира хипотезата за човешка грешка. В коментар пред бТВ той сравни взривоете на боеприпаси с бомбаж на компот.

"Когато се прави компот – не може да се сравни компотът с изделието, но когато има бомбаж, дали човекът, който е направил компота, е направил грешка при варенето или при затварянето? Може би аналогията не е добра, но така процедираме при нас”, заяви Стоенчев.

Министър Лукарски отрече да е имало проблеми с безопасността

"Това е складова база, която не е пряко свързана с производствения процес и технологичната обработка на боеприпаси", каза министърът на икономиката Божидар Лукарски, който посочи, че взривените неуправляеми реактивни снаряди са създали този ефект на заря и това е изплашило местното население.

Още от самото начало на инцидента бяха взети изключително адекватни мерки. Теоретически има рискове за екипите, които работят на място, защото става дума за бойни взривни вещества. За населението рискове няма, повтори Лукарски.

Министър Лукарски съобщи, че складът, който горя снощи е 6-ти холандски склад и е възможно най-отдалечения от Иганово, там хора не работят.

За това, че е имало предписание от Главната инспекция по труда и се оказва, че е имало пропуски там, които е трябвало да бъдат отстранени Лукарски заяви, че инспекторите по труда са наблюдавали за производствената дейност, а такава в игановските складове няма.

Той отрече заради лошото финансово състояние на ВМЗ-Сопот да са пестени средства от сигурност и безопасност. Финансовото състояние на ВМЗ-Сопот не е тежко в момента. От около 2 години предприятието работи на пълни обороти, имаме поръчки за година и половина – две напред, така че финансовото състояние е стабилно, подчерта Лукарски.


"На мястото като отидох веднага след инцидента се дишаше спокойно. Няма отделяне на отровни газове във въздуха. Тези нурсове са за конвенционално бойно оръжие и не са свързани с отделяне на бойни отровни вещества, уточни Лукарски. Той допълни, че "горящият склад е далеч от цеховете и от оградата. Когато е строен заводът, той е строен с акъл и не е направен така, че да има опасност за хората", каза още Лукарски.

"Предишни инциденти са свързани с неправилно боравене при утилизация на боеприпаси. Тук става дума за един завод – пионери в превантивната дейност и в безопасността и производството и съхранението на тези видове боеприпаси. Този склад, който горя вчера, е с със специална облицовка, тя ограничава до максимално щетите", допълни той.

До 10 дни съм наредил проверка на складовете в страната. Интересно е, че този инцидент става след начало на проверката, уточни Лукарски.

"Докато бях в кризисния щаб видях професионална работа от страна на колегите от ВМЗ-Сопот, КОС, полиция, пожарна. Нито за момент не се създаваше усещането, че може да стане голямата беля. Съмнения всеки може да има, но фактите ще станат ясни, след като експертите си кажат мнението за причината", каза още министърът.

Кметът на Сопот: Мерките за сигурност във ВМЗ са дали страхотен резултат

Реакцията при взрива на склада на ВМЗ край село Иганово беше на европейско ниво, каза кметът на Сопот Веселин Личев пред БНР.


"Макар че ВМЗ е стабилизирано в момента и работи активно, все пак това е инцидент, който трябва да бъде бързо преодолян. Почти съм сигурен, че ако това се беше случило в някоя от частните фирми, които се занимават с утилизация на боеприпаси, щеше да има огромни последствия. Тук няма никакви проблеми. Това показа, че даже и да има инцидент, няма последствия, които реално да водят до огромни щети, загуба в човешка сила и т.н. За мен е това е показателно, че мерките за сигурност във ВМЗ са дали страхотен резултат", обясни кметът.

Министърът на отбраната: Нужен е по-сериозен контрол

Инциденти като взривовете във военния завод в Иганово, разминал се без жертви и пострадали, и в завод "Миджур" в Горни Лом, където загинаха 15 души, показват, че това може да се случи и в държавни, и в частни предприятия. Това означава необходимост от по-сериозен контрол, коментира министърът на отбраната Николай Ненчев в неделя пред бТВ.

Въпреки че причините за взривовете в Иганово тепърва ще се разследват, министърът посочи, че е възможно инцидентът да е провокиран от човешка грешка или независещо от работниците обстоятелство, но не изключи и хипотезата за евентуален саботаж.


Принципал на държавното дружество ВМЗ-Сопот е Министерството на икономиката, но под шапката на Военното ведомство също има редица подобни дружества.

"При нас се съхраняват такива боеприпаси, които трябва да бъдат утилизирани в обозримо бъдеще”, обясни Ненчев.


Само за обезопасяването на мините в Горни Лом са необходими около 7 млн. лв., които трябва да бъдат осигурени от бюджета.

Според военния министър утилизацията на боеприпаси трябва да се прави само в държавни предприятия . "Всички 190 000 мини от завод "Миджур” са внесени от Гърция – една фирма е решила да прави бизнес, а сега МВР няколко месеца охранява мините на една частна фирма, което струва по около 60 000 лв. месечно", обясни министърът. По думите му тези разходи трябва да бъдат поети именно от фирмата - собственик на завода, а не от държавата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. strobo
  #6
 2. strobo
  #5

  Стават и такива работи, добре че се размива без жертви.....

 3. Sin
  #4

  800 ще разпитат. Това предполага работа поне по 25 версии. Сиреч - да забравим. Пък и медиите само нагнетявали пустото му напрежение ...

 4. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
  #3
 5. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
  #2
 6. lisav
  #1

  сами не са гръмнали...., добре ,че нама жертви поне.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.