Администрацията в неведение какви заплати ще взима от 1 август

Дянков ще прехвърля пари от богатите към бедните министерства

Администрацията в неведение какви заплати ще взима от 1 август

Държавната администрация е в неведение какви заплати ще взима от 1 август – повече, по-малко или същите. Единственото сигурно е, че само възнагражденията на работещите с еврофондовете, които и в момента са най-високи, ще пораснат още, след като в сряда правителството прие класификатора на длъжностите в държавната администрация. Одобрени бяха и четири наредби – за заплатите, за оценяването, за длъжностните характеристики и за прилагането на класификатора.

С нормативните документи се премахва бонусната система и се въвежда прозрачен начин и изсветляване на заплатите в държавната администрация, каза министърът на финансите Симеон Дянков. Той нарече това “огромен успех”, защото досега на светло са били само заплатите, а допълнителните бонуси оставали скрити дори и за министрите, ако изрично не поискат такава справка.

Макар законът и наредбите да влизат в сила от 1 юли, всички министерства и ведомства трябва да въведат новите щатове и заплати, като вкарат в тях всички досегашни доплащания, в срок от един месец. Така новите възнаграждения в администрацията ще станат ясни от 1 август. В Министерството на финансите обаче още от 1 юли е ясно, че заплатите на служителите ще бъдат вдигнати средно с 30 – 35%, по думите на Дянков. Негови служители обаче коментираха, че всичко е семантика и нищо чудно да се окаже, че от 1 юли чисто ще взимат по-малко отколкото досега.

Целта на промените е в различните министерства чиновници на една и съща позиция да получават еднакви възнаграждения. Например счетоводител в министерството на финансите ще взима колкото колегата си във финансовото ведомство, а не както е сега различни заплати.

На всяко тримесечие служителите отличници ще имат право на допълнително материално стимулиране, което е до 80% от заплатата. То обаче не може да бъде повече от 30% от фонд "Работна заплата" за ведомството, обясни Дянков. Така на практика не всички чиновници ще бъдат стимулирани, каквато е практиката в момента. Това създава притеснения в администрацията, че бонуси ще взимат само приятелите на шефа.

Новата система носи добавена стойност не само за чиновниците, но и за банките, смятат ав правителството. Положителният ефект за кредитиращия пазар е, че той ще е наясно с доходите на служителите, които пък ще получат по-изгодни условия при тегленото на заеми, посочи министър Дянков.

Преразпределяне на парите между министерствата

Дори министрите да поискат да бъдат добри и да дадат максималните заплати, заложени в документите, възниква проблем с недостига на средства. В някои ведомства пък ще се наложи вдигане на заплатите на служителите, за да отговорят на новия класификатор. За да се покрият разликите, ще се вземат средства от “богатите” министерства и ще се дадат на “бедните”.

Актуализация на бюджета няма да има, а ще се направи само преразпределяне на средствата между отделните министерства, обясни министър Дянков. Той посочи като такива ведомствата, които получават приходи от концесии като икономиката, регионалното развитие, екологията.

От години между ведомствата има неравнопоставеност, като някои имат големи резерви и раздават до 50% от парите за бонуси, а други нямат и заплащането при тях е ниско.

Най-високо платени остават работещите с еврофондовете

Отново с най-високи заплати ще бъдат работещите с еврофондовете. Министърът по еврофондовете Томислав Дончев е надделял над колегата си Дянков и около 1500 служители ще запазят двете си заплати – една от държавата и една от “Техническа помощ” на съответната оперативна програма, като отделно ще имат и право на тримесечие и на бонус до 80% от заплатата.

С новите наредби правителството даде право министрите щедро да вдигнат максималните прагове. Например директор на дирекция в министерство в момента получава максимум 1262 лв. основна заплата, като към нея се начислява добавка за клас прослужено време. Занапред добавката спира, но максималната заплата може да стигне 3300 лв. в зависимост от натрупания стаж. За стаж от 5 години таванът е 1900 лв. Максимумите при главните експерти в министерството скачат от 862 лв. в момента на 1000 лв. за минимален опит и до 1500 лв. за натрупалите най-дълъг стаж. Тези увеличения са по-големи от компенсацията за отпадналия клас.

Най-високо платената длъжност е на главния секретар на Министерския съвет, като максималното заплащане става 4000 лв.

Министрите с по-добри заплати след изборите догодина

Заплатите на министрите и техните заместници няма да се пипат до парламентарните избори през 2013 г., стана ясно от думите на финансовия министър Симеон Дянков.

 

Приемането на Закона за висшия държавен служител е последната стъпка от реформата със заплатите в администрацията. В момента той все още се пише. После ще се съгласува между отделните министерства и най-рано наесен може да мине през Министерски съвет. Целта е той да влезе в сила от август 2013 г.

Близо 2000 чиновници съкратени през 2011 г.

Близо 2000 чиновници са били съкратени през 2011 г. и в момента общият им брой е 62 097 души. Това е с 13.66% по-малко от юли 2009 г., според доклада за състоянието на администрацията.

Данните не включват кадрите на МВР. Там на щат в края на 2011 г. са били 58 170 служители. В средата на 2010 г. общият брой на хората във вътрешното ведомство е бил 61 170 души.

Общинските администрации запазват щатовете си, а служителите в комисиите, отчитащи се пред Народното събрание, намаляват от 1202 души през 2010 г. на 1162 - през 2011 г.

Миналата година са били създадени три нови структури - Българската агенция по безопасност на храните, регионалните здравни инспекции и Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. 10 звена от държавната администрация пък са били закрити.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес