Адв. Мария Шаркова: За ваксинираните не може да важат същите ограничения

Адв. Мария Шаркова

Ваксинираните гражданите не може да се подлагат на същите ограничения като неваксинираните. Това коментира в събота адв. Мария Шаркова, която е един от най-добрите български експерти по медицинско право и защита на човешките права.

"Към момента в много държави, включително в България, са въведени общи, приложими спрямо всички, ограничения по отношение на: достъп до определени места (ресторанти, кина, теарти, музеи, религиозни храмове), възможност за пътуване (забрана за влизане през границите на дадена държава, освен при наличие на определени условия), достъп до планова медицинска помощ, достъп до присъствено обучение в училищата и детските градини, карантиране след пътуване или при контакт с болен", напомня адв. Шаркова.

Основният правен въпрос е дали тези мерки се наложени пропорционално - дали съответстват на целите, които държавата иска да постигне - ограничим разпространението на заболяването, ограничаване на броя на тежките и смъртните случаи, както и да се предпази здравната система от натоварване.

Цитирайки известните до този момент научни данни, адв. Шаркова напомня, че ваксинираните хора са 100% предпазени от тежко развитие на заболяването, т.е не представляват риск да натоварят здравната система. Ваксинираните хора не могат или в изключително редки случаи могат да заразят неваксиниран човек. Между 70 и 95% от ваксинираните с две дози са предпазени изобщо от заразяване.

"Това означава, че спрямо тези хора горепосочените ограничителни мерки засягат непропорционално правото им на личен живот, религиозна свобода, правото на придвижване или образование. Няма причина ваксинираният гражданин да бъде третиран по същия начин като неваксинирания, защото той не представлява риск за себе си, за околните и за здравната система", казва адв. Шаркова.

Тя допълва, че поради тези причини въвеждането на изключения от общите органичителни правила за ваксинираните, не засяга правата на неваксинираните по никакъв начин.

"Те така или иначе се подчиняват на общите противоепидемични мерки, въведени в конкретната държава, защото са избрали този начин на предпазване от вируса при наличие на по-лесна, бърза и сигурна алтернатива.Разумно би било при въвеждане на такива възможности, да останат задължителни за всички маските и дезинфекцията", коментира специалистът по медицинско право.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?