Адвокати протестират срещу пускане на доказателства от прокуратурата в медиите

Според юристите така се нарушава презумпцията за невиновност

Адвокати протестират срещу пускане на доказателства от прокуратурата в медиите

Адвокати протестират срещу избирателното оповестяване в медиите на доказателства от страна на прокуратурата. Това става ясно от писмо на Обединението на свободните адвокати изпратено до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

"При съществуваща законова забрана за това, доказателствата, събирани от прокуратурата, стават публични още в хода на производството, следствената тайна бива разкривана", посочват юристите в писмото си до ВСС, публикувано от lex.bg.

Те напомнят, че в Директива (ЕС) 2016/343 на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2016 г. за укрепването на някои аспекти на презумпцията за невиновност и на правото на лицата да присъстват на съдебния процес в наказателното производство се казва следното: "Държавите членки гарантират, че заподозрените и обвиняемите се считат за невинни до доказване на вината им в съответствие със закона".

"В наказателното производство, провеждано по реда на НПК, презумпцията за невиновност следва да се разпростира и върху лицата, задържани за 24 часа със заповед за арест по реда на Закона за МВР или такива, имащи качеството на "свидетел", когато от обстоятелствата по делото може да се съди, че са главни заподозрени“, посочват още от Обединението на свободните адвокати.

Те уточняват, че въпросната европейска директива е трябвало да бъде транспонирана в българското законодателство най-късно до 1 април 2018 г., но това все още не е сторено.

Според адвокатите нито една законодателна промяна, извършена с това изменение на НПК, обаче не може да бъде отнесена към директивата, транспонираща частично или изцяло описаните аспекти на презумпцията за невиновност. По думите им разпоредбите на директивата имат директен ефект.

"През последните месеци станахме свидетели на все по-налагаща се практика на Прокуратурата на Република България да "огласява" факти, доказателства, обвинителни тези и дори само подозрения, свързани с текущи досъдебни производства и по отношение на различни лица, понякога имащи качеството на обвиняеми, а понякога – само на "заподозрени" по смисъла на Директивата. Основанията за тези т.нар. "огласявания" от страна на прокуратурата бяха различни и посочвани като "предвид обществения интерес", "в отговор на изказвания на обвиняеми и техни адвокати", а дори и "с оглед подготвяно обжалване на съдебно определение, с което се отказва налагането на най-тежката мярка за неотклонение на обвиняем", пишат още от Обединението на свободните адвокати.

Прокуратурата периодично разпространява доказателства по различни досъдебни производства откакто Иван Гешев стана главен прокурор.

В противоречие на всякакви принципи на правото, от прокуратурата бяха разпространени и телефонни разговори на президента Румен Радев с командира на военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Това се случи, въпреки че законът забранява на наблюдаващия прокурор да разгласява веществени доказателства, събрани със специални разузнавателни средства, в хода на досъдебната фаза.

От няколко седмици пък прокуратурата публикува почти ежедневно SMS-и на бизнесмена Пламен Бобоков. Той е обвиняем по дело за нерегламентирано депониране на боклук. Бобоков е изпращал SMS-и на секретаря на президента и бивш вътрешен министър Пламен Узунов и на други лица, сред които прокурори и бивш съветник на външния министър Екатерина Захариева.

Протоколи от разпити на свидетели бяха публикувани и по делото срещу бившия екоминистър Нено Димов, както и по това срещу Лиляна Деянова, по-известна като певицата Лилана.

Поради това от Обединението на свободните адвокати искат Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да задължи главния прокурор да издаде указания за това по какви критерии и в кои случаи може да се разгласяват материали от досъдебни производства така, че да не се нарушава презумпцията за невиновност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?