Адвокатите освиркаха поздравителния адрес от Иван Гешев

Върховенството на правото е под заплаха, прие Общото им събрание

Адвокатите освиркаха поздравителния адрес от Иван Гешев

Общото събрание на адвокатите отказа да изслуша поздравителния адрес от главния прокурор Иван Гешев. Поздравителните писма от пpeзидeнтa Pyмeн Paдeв и пpeдceдaтeля нa Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд Гeopги Чoлaĸoв бяxa изcлyшaни бeзмълвнo oт зaлaтa. Πpи cъoбщeниeтo зa "пoздpaвитeлeн aдpec oт глaвния пpoĸypop" oбaчe peaĸциятa бe бypнa - poпoт и cмяx, съобщава "Де факто". B ĸpaйнa cмeтĸa пoздpaвлeниeтo нe бe изчeтeнo и щe ocтaнe единствено за apxивa нa aдвoĸaтypaтa, пише правният сайт.

В еднодушно приета декларация Общото събрание на адвокатите в страната коментира случващото се в прокуратурата.

"С притеснение следим засиленото медийно отразяване на безпрецедентната активност на прокуратурата, което създава обществени очаквания, несъвместими с фундаменталните принципи на правото и поставя с особена острота нуждата от спешен професионален дебат относно начина и средствата за контрол върху дейността на прокуратурата и главния прокурор", се казва в декларацията.

Адвокатите казва, че "днес повече от всякога е нужно високо и ясно да заявим, че случващото се у нас поставя в опасност законността и върховенството на правото". Те напомнят, че "там където свършва правото, започва произволът!"

Остри критики и към своите

По време на събранието се чуха остри критики и искане за оставка на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС), включително от част от членовете.

"Апелирам за висока култура и членовете на ВАдС да си подадат оставките един по един, това е демократичен акт", призова Ангел Ангелов от Кюстендил. Председателят на адвокатската колегия в Пловдив Иван Демерджиев също каза, че няма да гласува за приемането на отчетите на съвета.

"Да се замислим за извършеното от ВАдС през тази една година, то е крайно недостатъчно. Преди година гласувах доверие, но обещаното не беше сторено. Не виждам промяна", обоснова се той. Остро критично изказване направи и адвокат Велислав Величков от София, който е част от "Правосъдие за всеки".

"Отстояхме ли против натиска на изпълнителната власт да ни третират като сервитьори и фризьорки? От говореща адвокатура се превърнахме в статична, битова, мълчалива адвокатура. Правото в България е застрашено и ние трябва да сме пръв негов защитник", каза той.

Христо Христов, който е член на съвета, също не спести критики и се дистанцира от множество решения на съвета. "Гръмки документи като комуникационната стратегия са без никакво съдържание. Показателни са случаите с изказването на Иван Гешев, че адвокатите работят за пари и защитават престъпници, показателни са и претърсванията на кантори. ВАдС не взе адекватни мерки Не може, когато той отправя тези квалификации, на сайта на ВАдС да се мъдри негово изказване, че адвокатурата не е недосегаема. Съветът заема пасивна позиция и върви след събитията. Няма кураж за твърда позиция", каза той.

Голяма тревога

В декларацията на Общото събрание на адвокатите се изразява "голяма тревога от случващото се в държавата през последните месеци в законодателната, изпълнителната и съдебната власт, което поставя в опасност законността и върховенството на правото".

"Настояваме за ясен, прозрачен и предвидим законодателен процес, който да е плод на дългосрочна държавна политика, а не резултат на моментна необходимост, защото без предвидим законодателен процес правовата държава е невъзможна", се казва в декларацията.

Практиката за приемането на закони без обществено обсъждане и чрез преходни и заключителни разпоредби на несвързан с тях друг закон, създава предпоставки за законодателен произвол и усещане за правна несигурност.

"Призоваваме изпълнителната власт да бъде активна при упражняване на всички свои правомощия, но да зачита правата на гражданите и независимостта на съдебната власт, като упражнява правомощията си в условия на прозрачност, добросъвестност, своевременност и широк обществен дебат", се казва в декларацията.

Адвокатите изразяват вярата си, че магистратите ще имат силата и смелостта да не позволяват недопустимо вмешателство в своята работа и ще опазят независимостта на съдебната власт, включително от намесата чужди държави.

Споделяне

Още от България