Агенция "Блумбърг": "Фейсбук" не заслужава оценката от 96 млрд. долара

Интересът към акциите на най-голямата социална мрежа "Фейсбук" от страна на институционалните инвеститори в навечерието на първичното предлагане на книжа (IPO), определено за 18 май, се оказа значително по-нисък, отколкото се очакваше, предаде агенция "Блумбърг", като се позова на запознати със ситуацията.

По думите им някои инвеститори са се отказали да купуват акции на "Фейсбук" заради това, че приходите от реклама не отговарят на увеличението на броя на ползвателите на мрежата.

80% от анализаторите, интервюирани от "Блумбърг", са заявили, че социалната мрежа не заслужава оценката от 96 млрд. долара, на които разчита компанията.

Според тях при това положение "Фейсбук" ще трябва да разчита на частните инвеститори, чийто интерес както преди остава висок.

Според "Файненшъл таймс" Федералната комисия по търговете на САЩ започна проверка на условията за придобиване на фотосървъра Instagram, за което "Фейсбук" плати 1 млрд. долара.

Изданието уточнява, че комисията проверява всички сделки в САЩ на стойност над 68.2 млн. долара. Социалната мрежа няма да успее да приключи сделката и през второто тримесечие на 2012 г., както бе обещано на инвеститорите, защото подобна проверка може да отнеме от 6 до 12 месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес