Агенцията по вписванията нямало да се закрива, а да се развива

Агенцията по вписванията нямало да се закрива, а да се развива

Агенцията по вписванията ще бъде развивана и надграждана, а няма да се закрива. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов след днешното заседание на Министерския съвет, на което бяха приети изменения в устройствения правилник на агенцията.

В последните дни в медиите се появи информация, че Агенцията по вписванията ще се слее с Централния регистър на особените залози и така от 1 август ще престане да съществува. Според Иванов обаче правителството няма такова намерение, а доказателство за това бил фактът, че сега се правят промени в действащия устройствен правилник на агенцията.

Миналата седмица правосъдният министър уволни шефа на Агенцията по вписванията Венцислав Спирдонов заради множество нарушения, установени от инспекторите на министерството, включително вписвания по фирмени дела, правени посред нощ. На негово място беше назначена Елена Маркова, която беше зам.-ръководител на агенцията.

"Промените в устройствения правилник са базирани на задълбочен функционален анализ, който е извършен през 2014 г. и е бил иницииран от предишното ръководство на Министерството на правосъдието. С тях се цели решаването на идентифицирани проблеми в дейността и организационното структуриране на Агенцията по вписванията", обясниха от Министерството на правосъдието. Допълниха, че се очаква промените да доведат до уеднаквяване на практиките по прилагане на законодателството за поддържането на регистрите, подобряване на координацията и субординацията в агенцията, ясно разпределение на функциите и отговорностите, подобряване на работните процеси и в крайна сметка - подобряване на услугите, които предоставя агенцията.

Ще бъде реорганизирана и главна дирекция „Регистри“ в специализираната администрация на агенцията, като броят на териториалните ѝ звена се намалява от 12 на 6, чрез "сливане и премахване на отделни излишни бройки". "Намалява се и общата щатна численост на Агенцията по вписванията с 5% - от 552 на 524 щатни бройки, като част от мерките за оптимизиране на разходите за персонала през 2015 г.", обясниха от правосъдното министерство. Добавиха, че това няма да доведе до влошаване на качеството на услугите за гражданите и фирмите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?