Агенцията за храните ще е готова до лятото

Агенцията за храните ще е готова до лятото

Тръгнало е съгласуването на бъдещата структура на Агенцията за контрол и безопасност на храните и очакванията са до средата на годината тя да е готова. Създаването ѝ вероятно ще стане с грант от Световната банка, но са възможни и други варианти за финансирането на новата структура, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред Нова телевизия в четвъртък. Той допълни, че вече е подписал разпореждане за връщане на българския държавен стандарт за групи храни като мляко, сирене, кашкавал, типове колбаси и др.

Идеята за създаване на агенция по храните се влачи от предишното правителство, където обаче коалиционните партньори не успяха да се разберат под чий контрол да е. Управляващите от ГЕРБ смятаха да създадат органа до края на 2009 г., но се наложи орязване на бюджета на агроведомството и другите министерства и сформирането се отложи за средата на 2010 г- според изпълнението на приходите в републиканския бюджет. После Найденов обяви, че ще се търси заем за структурирането на агенцията. Според пуснатия за съгласуване проект за агенцията, необходимата за целта сума е 15 млн. лв.

Агроминистърът отново подчерта, че агенцията по храните е приоритет на ГЕРБ, като акцентът в работата ѝ ще е по-скоро качеството на продуктите, защото повечето от тях и в момента са безопасни за здравето на хората, но не отговарят на качеството. Той призна, че ведомството му среща съпротива за въвеждането отново на българския държавен стандарт за основни хранителни продукти, но заяви, че въпреки противниците на идеята “това ще се случи“.

Останалите продукти, които не отговарят на тези стандарти, ще могат да се наричат както решат за добре, но потребителите трябва да получат правото да са информирани и така да направят своя избор, стана ясно от думите на Найденов. “Разбира се, може да има още 10, 20 вида сирена, но те ще носят друго наименование. Ако си купи кисело мляко, то да бъде по българския държавен стандарт или, ако си купи примерно салам "Камчия", той също да е по българския държавен стандарт“, обясни агроминистърът.

Според него само така може да се върне истинският вкус на традиционно български продукти, който вече не може да се намери на нашия пазар.

Чрез засилен контрол за качеството и спазването на стандартите ще се предотвратят и парадокси, при които всичкият продаван боб в страната е смилянски, независимо че е внос от Турция и Македония. Найденов каза, че вече е затегнат контрола върху качеството на импорта от тези страни и се оказало, че голяма част от пратките не отговарят на изискванията на ЕС.

Няма да може и вече бабата от село да продава зеленчуци от нивата си и мляко от кравата си в нехигиенни бутилки, посочи Найденов. С наредба за директни продажби, която в момента се съгласува с Европейската комисия и се очаква да влезе в сила след май, това ще могат да правят само фермите, които покриват евростандартите и имат разрешително за работа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес