Агрокомисията в ЕП одобри още 70 млн. евро заради чумата по свинете

Предложението за промени в бюджета на ЕС е на евродепутатите Иво Христов и Кармен Аврам

Агрокомисията в ЕП одобри още 70 млн. евро  заради чумата по свинете

Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейският парламент одобри в сряда предложението в евробюджета догодина да бъдат предвидени допълнителни 70 милиона евро за борба с африканската чума по свинете в засегнатите от болестта държави от Евросъюза. Така общата сума в бюджета на ЕС за 2020 година ще достиген близо 100 млн. лв.

Това съобщиха от офиса на евродепутата Иво Христов (Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите), който е съвносител на предложението заедно с румънския си колега Кармен Аврам. Иво Христов е заместник член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони.

Иво Христов и Кармен Аврам направиха две предложения през юли. Едното беше за увеличаване с 50 милиона евро на перото "Фонд за спешни мерки, свързани със здравето на животните и растенията". Другото беше за увеличаване с 20 милиона евро на перото "Осигуряване на по-висок здравен статус на животните и висока степен на защита на животните в ЕС".

Идеята на внесените изменения е Фондът за спешни мерки да разполага с по-голям финансов ресурс, който да бъде предоставян на държавите членки, а оттам на фермерите за справяне с последиците от африканската чума по свинете.

Второто предложение цели залагането на още 20 милиона евро за проучване и разработка на ваксина срещу африканската чума по свинете, каквато към момента все още няма. При гласуването в Комисията по земеделие това предложение не бе подкрепено от представителите на Европейската народна партия (ЕНП) - групата, в която членува ГЕРБ, но въпреки техният отрицателен вот, то получи мнозинството от гласовете, отбелязва Иво Христов.

Комисията по земеделие се обедини и около позицията, че налице е сериозно въздействие на разпространението на африканската чума по свинете в няколко държави членки и има голям брой регистрирани огнища от началото на 2019 г.

В документа се изразява загриженост относно засегнатите големи свиневъдни стопанства, в които са били умъртвени десетки хиляди животни и съжаление, че не са отпуснати средства за предотвратяване и борба с африканската чума по свинете. Посочва се, че за тази цел в бюджета на ЕС за 2019 г. са били предвидени 28 милиона евро.

Парламентарната комисия по земеделие посочва, че в бюджета на ЕС за 2020 г. следва да бъде включена най-малкото същата сума от 28 млн. евро. Отбелязва също така, че трети държави са инвестирали в научни изследвания за разработване на ваксина срещу африканската чума по свинете. Мнението в ЕП е, че Брюксел следва да инвестира в научни изследвания и разработване на ваксина, което ще помогне за спиране на разпространението и появата на болестта във възможно най-кратък срок.

Предстои предложението за увеличаване със 70 млн. евро на бюджета на ЕС за 2020 г. за справяне с африканската чума по свинете да бъдат гласувани и от бюджетната комисия на парламента. Иво Христов изрази надежда, че предложените промени ще бъдат част от исканията на Европейския парламент по време на преговорите за бюджета на ЕС за 2020 г.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес