Над 5 млн. лв. са дадени за почистване на дворове с чума по свинете

Танева открива учебната година в Тракийския университет в Стара Загова, сн. МЗХГ

Над 5 млн. лева са изплатени до момента като финансова подкрепа за почистване и обеззаразяване на личните стопанства във връзка с африканската чума по свинете. Това обхваща малко повече от половината засегнати стопанства, заяви в Стара Загора министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която се включи в откриването на новата учебна година на Тракийския университет в понеделник.

По думите ѝ в момента разпространението на болестта е изключително ниско. "От 1 август до ден днешен има открити само нови 6 огнища, от които само едно е в индустриална ферма“, добави тя, цитирана от пресцентъра на ведомството си. .

В момента се работи по определяне на нови мерки за биосигурност в трите категории стопанства, в които може да се отглеждат свине - лично стопанство, фамилна и индустриална ферма. Всички решения ще бъдат детайлно обяснени на засегнатите страни, преди да станат факт с наредба, каза агроминистърът.

"Какъв е плюсът на стопаните в това? Ако има епизоотия, те биха получили пазарно обезщетение за засегнатите свине“, обясни тя.

Министър Танева посочи, че засегнатите от африканската чума животни са над 130 000, а заболяването е причинило намаляване на популация на домашната свиня у нас с около 20%.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес