"Необходим е нов общ исторически прочит на Балканската война”

Ахмед Доган: Балканската война е и война за етническо прочистване

Референдумът за "Белене” е политическа манипулация за надмощие

Ахмед Доган (вляво), сн. БГНЕС

Необходим е нов общ прочит на историята по отношения на Балканската война, с участието на историци от всички балкански страни, участвали в нея, това е не само война на победители и победени, а война за етническо прочистване и други форми, които ние по-късно определихме като различни вариации на възродителен процес. Това заяви в неделя лидерът на ДПС Ахмед Доган по повод казуса с неизбирането на ген. Васил Делов за почетен гражданин от общинския съвет на Кърджали, който според него е не само държавнически, но и нравствено-психологически.

В Кърджали Доган участва в областната отчетно-изборна конференция на ДПС, по време на която след поредното си дълго мълчание се изказа пред журналисти по широк кръг политически теми.

Казусът "Делов" ерозира държавата

"Казусът "Делов" е може би един от най-сложните казуси, свързани с Кърджали и с Балканската война. Да се мисли кой е въздействал отвътре или отвън, това е неправилно зададен въпрос". Така лидерът на ДПС, цитиран от БГНЕС, отговори на въпроса кой продиктува отказа на съветниците от ДПС в Кърджали да подкрепят посмъртното звание "Почетен гражданин" за генерал Васил Делов.

Той определи поведението на 22-та съветници от ДПС, гласували "въздържал се", като правилно и апелира за общ прочит на историята на Балканите, особено в частта ѝ за Балканската война.

"Може би трябва да се направи семинар, за да се ограмотим всички за това, че е необходим общ прочит на нашата история, на историята на Балканите и Балканската война. Общият прочит означава не само да се съобразиш с политическата си целесъобразност, но и с другостта на съседа, с неговите проблеми. Не само да издигнеш в правило определено военно събитие, но да включиш в него и човешкото измерение, защото всяка война е свързана с много страдания, всяка война има тотален характер", каза Доган.  Според него самият факт, че въпросът за героиката на Балканската война не е решен до Втората световна война по царско време, не е решен и по време на тоталитарния режим, най-малкото подсказва, че въпросът е много дълбинен, засяга не само лоялността към държавата и държавността, но и все още неизлечимите спомени за ужасите на Балканската война.

Съветниците от ДПС в Кърджали били постъпили правилно, "защото те са наясно с болките на тази война, живите спомени и всичко, което е свързано с нея".

Според Доган този въпрос трябва да се постави само на национално равнище от президента на републиката. "Дори не съм сигурен дали и парламентът е в състояние да реши правилно този въпрос – от гледна точка на целостта на държавата, на обединяващите принципи и фактори, а не търсенето на повод за разделителни линии и за противопоставяне. От тази гледна точка казусът "Делов" е един нравствено-психологически, а не само държавнически проблем. Дори самото поставяне на въпроса на този етап, мисля, че ерозира самата държава", заяви Доган.

Той призова журналистите "много внимателно да се отнасяме към тези факти, те са изключително деликатни и дълбинни, свързани предимно с непреодолени болки, с още неосмислени спомени от Балканската война, защото тя не само е война на победители и победени, а война за етническо прочистване и други форми, които ние по-късно определихме като различни вариации на "възродителен процес".

По думите на лидера на ДПС общият прочит на историята на Балканите " означава, че всички историци от балканските страни трябва да седнат, да погледнат алтернативно на въпроса за победители и победени, за освободители и освободени, за да зададат на обществото някакви най-общи параметри за неговото общо осмисляне като необходимост от общ прочит".

Нова анти-ДПС кампания

Според  Доган напоследък се разгръща нова анти-ДПС кампания срещу движението с две измерения. "Първото е свързано с академик Георги Марков, че видите ли, ДПС е проводник на неоосманизма в България, това е чиста конструкция. На базата на определени идеи, които са в духовното пространство на различните елити на Балканите, ДПС винаги е отстоявала като партия националните интереси на страната в човешките им измерения. Второ, в анти-кампанията се твърди, че ДПС е проводник на радикалния ислям във връзка с процеса в Пазарджик. Политическите сили си измислят различни сатанизиращи елементи от образа на ДПС, с цел да се захранват с енергия различните национализми във връзка с предстоящите избори. А почти всички партии ще яхнат вълната на национализма", смята Доган.

Референдумът за „Белене” е политическа манипулация за надмощия

Той определи предстоящия референдум за "Белене" по-скоро като политическа манипулация за надмощие, отколкото като референдум за решаване на въпроса дали да има ядрена енергетика или не.

Според него ядрената енергетика има други алтернативи. Той обаче се предпазвал от налагането на лично мнение, за да не се отрази "фундаментално на позицията на ДПС по отношение на необходимостта от развитието на ядрената енергетика".

"Така, както е поставен въпросът, аз се съмнявам, че въобще ще има референдум. Това ще бъде във всички случаи един политически трик, който да покаже кой доминира в нашето политическо пространство", посочи Ахмед Доган и добави, че експертната оценка за необходимостта от ядрената енергетика "все още е много съмнителна" и че е необходимо да започне един обществен дебат дали страната ни има или не нужда от ядрена енергетика.

"Тук не говоря само за огромния ресурс, който е необходим на страната за изграждането на АЕЦ "Белене" или за довършването с един или два модула на АЕЦ "Козлодуй". Въпросът е по-скоро на политическо равнище, но малка част от политиците са наясно за какво става дума, да не говорим за публиката. Обикновено необходимостта от ядрена енергетика се свързва с убеждението, че ако имаме още една АЕЦ, цената на тока ще бъде на тези равнища. Това просто не е възможно. Референдумът е по-скоро политическа манипулация за надмощие, отколкото реално решаване на въпроса", отсече Доган.

Страната има нужда от нов управляващ субект

Доган посочи, че липсва ясна визия за развитие на България в европейски условия, както и ясно дефинирани приоритети.

"Убеден съм, че страната има нужда от нов управляващ субект, който да изведе България от кризата, в която се намираме. При всички случаи новото управление ще бъде коалиционно, точно кои ще бъдат сегментите на тази коалиция трудно може да се предвиди на този етап", посочи лидерът на ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България